Monday, May 27, 2024
Jurnalism corect


Consecințele războiului din Ucraina. Republica Moldova a rămas fără 30% din curentul consumat

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 11 octombrie 2022 Etichete: , , , , ,

Republica Moldova a rămas fără 30% din energia electrică consumată, după ce bombardamentele Federației Ruse asupra Ucrainei au dus la oprirea exportului de energie către țara vecină și restul Uniunii Europene.

Anunțul a fost făcut marți, 11 octombrie, de vicepremierul și ministrul moldovean al Infrastructurii, Andrei Spînu.

Ieri, 10 octombrie, peste 80 de rachete criminale rusești au lovit țara vecină Ucraina, răpind viețile oamenilor și făcând distrugeri cumplite. O parte dintre aceste rachete au lovit infrastructura energetică și au cauzat oprirea exportului de electricitate către Uniunea Europeană și Republica Moldova”, a transmis vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu.

Spînu a precizat că a purtat discuții cu oficialii Ucrainei, României și ai Uniunii Europene, pentru a găsi o soluție de a modifica sursa de aprovizionare cu energie electrică.

Astăzi, începând cu ora 03:00 dimineața, 11 octombrie 2022, Republica Moldova primește integral energie electrică de la MGRES. Acest lucru este posibil deoarece MoldovaGaz a alocat suplimentar către MGRES 0,9 milioane de m3 de gaz pentru a produce necesarul de energie electrică pentru 24 de ore.

Acum prioritatea noastră este să asigurăm țara pentru următoarea perioadă cu energie electrică la cel mai mic preț posibil în această situație complicată”, a adăugat oficialul de la Chișinău.

Atacurile aeriene lansate luni de Federația Rusă au creat panică în rândul oficialilor de la Chișinău, întrucât trei rachete au intrat în spațiul aerian al țării. Detalii aici. 

Republica Moldova se află în situația de a primi amenințări din partea companiei de stat ruse Gazprom, care a transmis că va sista livrarea gazelor în țara vecină dacă Guvernul de la Chișinău nu-și va respecta obligațiile contractuale și nu va achita plățile restante până pe 20 octombrie. Detalii aici.

Sursă foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW