Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Conflict deschis între DSU și sindicatul ambulanțierilor: Aceste observații ne surprind / Proteste de amploare anunțate de Federația Națională Sindicală „Ambulanța”

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 14 iulie 2022

Reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență au intrat într-un conflict deschis cu ambulanțierii din România, după ce aceștia din urmă au reclamat că DSU a neglijat Serviciile Publice de Ambulanță și au anunțat că îl susțin pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în intenția de a coordona operațional unitățile medicale de urgență.

Trebuie să menționam că aceste observații expuse ne surprind, date fiind seriile continue de acțiuni concrete pe care instituția noastră în cei peste 8 ani de activitate le-a întreprins și continuă să le întreprindă pentru toate structurile de urgență aflate în coordonarea noastră, inclusiv pentru Serviciile Publice de Ambulanță din România”, este răspunsul Departamentului pentru Situații de Urgență.

Reprezentanții DSU, instituție condusă de Raed Arafat, arată că în cei 8 ani de activitate, la ședințele lunare, nu au fost expuse „aceste subiecte” și că întotdeauna au fost găsite soluții care contribuie la consolidarea sistemului național integrat de urgență.

Un exemplu extrem de important prin care se poate observa diferența de optică referitoare la buna desfășurare a actului medical prespitalicesc, care este însărcinat cu datoria de a salva, se regășește prin decizia definitivă a Înaltei Curți prin care aceasta dă dreptate Departamentului pentru Situații de Urgență într-un litigiu unde Federația Națională Sindicală “Ambulanța” din România a solicitat anularea în instanță a unei circulare pe care DSU a trimis-o Serviciilor Publice de Ambulanță pentru a nu mai admite ca rude de gradul I (soț-soție, părinte-fiu/fiică, etc.) să încadreze același echipaj de intervenție”, susține DSU.

DSU mai susține că s-a ocupat, de-a lungul timpului, de controlul operațional și inspecția serviciilor de ambulanță, a prezentat activitatea Comisiei Interministeriale pentru Suport Tehnic, a făcut activități de formare profesională pentru personalul serviciilor de ambulanță și a realizat achiziții de ambulanțe.

Întreaga postare a DSU poate fi accesată aici.

Punctul de vedere al DSU vine după ce, cu o zi în urmă, Federația Națională Sindicală „Ambulanța” a anunțat că îl va susține pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în demersurile pe care le face „în vederea organizării și responsabilizării Ministerului Sănătății privind coordonarea unităților medicale de urgență”.

Unități sanitare care începând cu ianuarie 2014 sunt coordonate operațional de Departamentul pentru Situații de Urgență, departament care nu s-a limitat la coordonarea operațională a situațiilor de urgență până la restabilirea normalității, conform legii, ci a dorit să controleze tot, ignorând atribuțiile și responsabilitățile Ministerului Sănătății”, se arată în comunicatul FNSA.

Ambulanțierii au anunțat că vor organiza o serie de proteste de amploare și susțin că au trimis un memoriu în acest sens Administrației Prezidențiale, Guvernului, Camerei Deputaților și conducerilor partidelor din coaliție.

Avem rugămintea să sprijiniți ministrul Sănătăţii Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila în demersurile necesare pentru a salva Serviciile Publice de Ambulanță de la neglijarea, limitarea și marginalizarea acestora, fiind primul din miniștri ai Sănătății după anul 2014 care consideră că toate unitățile sanitare sunt în atribuțiile Ministerului Sănătății și își ia cu responsabilitate funcția, dând dovadă de maturitate democratică, profesionalism și responsabilitate, construind instituții puternice care să nu depindă în mod direct de o anumită persoană aflată în funcție temporară”, potrivit memoriului citat.

Memoriul FNSA poate fi accesat aici.

Sursă foto: Inquam Photos / Liviu Chirica

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW