Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Condamnare cu suspendare în dosarul „Tel Drum”. Prejudiciu de un milion de euro și legături cu Liviu Dragnea

By Dragomir Georgiana , in Justitie Stirile zilei , at 31 martie 2023 Etichete: , , ,

 Prima decizie în dosarul „Tel Drum” a fost luată de Tribunalul București, vineri, 31 martie. Trei directori ai companiei  despre care DNA susţinea că era controlată de Liviu Dragnea, fost premier al României, fost președinte al PSD,  au fost condamnaţi la câte trei ani închisoare cu suspendare. Faptele care li se impută reprezintă sunt fraude cu fonduri europene, iar prejudiciul este de aproape un milion de euro.

Cei trei  reprezentanți ai firmei  „Tel Drum” sunt Petre Pitiş, Mircea Vişan şi Florea Neda. Ei au de executat  a 120 de zile muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Alexandria sau Primăriei comunei Nanov, potrivit portalului instanței.

Compania „Tel Drum” a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 240.000 lei pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

Totodată, Tel Drum are interdicţia de a participa la proceduri de achiziţii publice pe o perioada de 2 ani. Sentința Tribunalului București nu este definitivă, poate fi atacată cu apel.

„Tel Drum” și legătura cu Liviu Dragnea

Potrivit procurorilor DNA, legătura lui Liviu Dragnea cu firma Tel Drum a început pe vremea când era la conducerea Consiliului Județean Teleorman. În calitate de președinte al acestei instituții, ar fi inițiat un grup infracțional organizat din care ar fi făcut parte funcționari din administrația locală și persoane din mediul de afaceri, potrivit DNA. Grupul ar fi acționat în perioada 2001-2017 în scopul de a obține, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. Dragnea este judecat separat în acest proces. Fostul lider PSD a fost condamnat în mai 2019 la 3 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul DGASPC Teleorman.

Sursă foto: Tribunalul București

Comentarii