Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cartea lui Nicolae Ciucă, promovată de PNL cu 2 milioane de euro, disponibilă gratuit pe internet

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 8 septembrie 2024

Cartea „În slujba ţării”, semnată de președintele PNL, Nicolae Ciucă, este disponibilă online gratuit, în condițiile în care formațiunea politică pe care o conduce a investit nu mai puțin de 2 milioane de euro, bani publici, pentru promovarea acesteia. 

„Viaţa fiecărui om este, în felul ei, o poveste. (…) În ce priveşte propria mea poveste, cea de până acum, firul ei m-a purtat de la vatra satului Pleniţa şi primăverile înflorite din Pădurea Bujorului până la savana africană, munţii Afganistanului, dunele de nisip ale Irakului sau Piaţa Victoriei din Bucureşti. Pare o poveste neobişnuită, dar veţi vedea că nu este”, scrie, Ciucă, în prologul cărţii.

2 milioane de euro – suma cheltuită din bani publici pentru promovarea cărții lui Nicolae Ciucă

Partidul Național Liberal a cheltuit nu mai puțin de 2 milioane de euro, fonduri de la bugetul de stat, pentru promovarea acestei cărții lui Nicolae Ciucă, arată publicația Snoop.ro. Inițial, aceasta ar fi trebuit să se numească „Un ostaș în slujba țării”.

400 de panouri de outdoor cu imaginea lui Nicolae Ciucă sunt prezente în orașele, pe autostrăzile și pe drumurile naționale din România. Imaginea lui Ciucă se reflectă în 762 de afișaje, a comunicat oficial PNL, la cererea site-ului Snoop.ro. Partidul subliniază că există panouri cu mai multe „fețe” ale lui Ciucă, de aceea numărul de afișaje e mai mare decât numărul celor 400 de panouri.

Pentru perioada 15 mai – 15 iunie, care s-a suprapus în bună măsură peste campania electorală, prețul a fost de 510.000 de euro chiria, TVA și taxe locale, a comunicat PNL. În plus 450.000 de euro este costul care a fost înregistrat o singură dată, la începutul campaniei, pentru producerea panourilor cu cartea și pentru montarea lor.

Totalul de până acum al publicității outdoor pentru carte a fost de 2 milioane de euro, pe cele trei luni scurse. Până la finalul anului, afișarea volumului lui Nicolae Ciucă va costa, în total, peste 4 milioane de euro.

Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat

Cartea lui Nicolae Ciucă a fost publicată la editura RAO. Tot la RAO și-au publicat cărțile fostul premier, Mihai Tudose, și fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, ambii acuzați de plagiat.

Acuzat de plagiat este și Nicolae Ciucă. Potrivit unei anchete realizate de Emilia Șercan, fostul șef al executivului și-a obținut titlu de doctor în Științe militare pe baza unei teze plagiate.

Potrivit sursei citate, teza lui Ciucă include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138. Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului, conform sursei citate.

Comentarii