Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Competiția pentru șefia din PNL, ecou în coaliția de guvernare. Rareș Bogdan susține că un ministru liberal ar fi gestionat mai bine PNRR/ Ghinea: USR PLUS conduce ministere importante pentru că avem voturi reale în spate

By Redactia , in Politic Stirile zilei , at 17 iulie 2021

Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, critică activitatea ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene pe fondul întârzierii aprobării PNRR, precum și modul în care au fost împărțite ministerele în coaliția de guvernare. În replică, ministrul Cristian Ghinea susține că USR PLUS conduce ministere importante ca urmare a voturilor obţinute la alegerile parlamentare.

Rareș Bogdan: Dacă Marcel Boloş era ministrul Fondurilor Europene, vă asigur că eram în cele 14 state care semnau PNRR

Rareș Bogdan consideră că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene ar fi avut rezultate mai bune sub conducerea unui liberal, nominalizându-l pe Marcel Boloș. Europarlamentarul a făcut declarația cu ocazia alegerii conducerii PNL Bihor.

„Dacă stăteam drepţi şi negociam drepţi, aici trebuia să fie Marcel Boloş care ar fi fost cel mai bun ministru al Fondurilor Europene. E o ruşine că nu este în Guvernul Cîţu! Este o ruşine pentru liberali şi pentru România! Şi vă mai spun ceva: dacă Marcel Boloş era ministrul Fondurilor Europene (…), vă asigur că eram în cele 14 state care semnau PNRR-ul şi încasam până la sfârşitul lui august banii! Aşa, îl semnăm prin septembrie. Dar nu e Marcel Boloş. Din ce cauză? Poate vă răspunde unul dintre cei care vin după mine, să vorbească aici”, a declarat Rareş Bogdan, potrivit News.ro.

În competiția pentru conducerea PNL, Rareș Bogdan îl susține pe Florin Cîțu. Liberalul susține că „viitorul pentru PNL este preşedintele Florin Cîţu, în parteneriat cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban”.

Cristian Ghinea (USR) : USR PLUS conduce ministere importante pentru că avem voturi reale în spate

La puțin timp după declarații, a venit și replica actualul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene. Cristian Ghinea susține că ideea că PNL a făcut „vreo favoare lăsând niște ministere la USR PLUS e o fudulie profund jignitoare”.

„Sunt siderat de inocența mimată a lui Rareș Bogdan. Marcel Boloș a făcut un PNRR care nu ar fi fost luat niciodată în serios de CE: cu 9% verde și 4% digital (față de 37% și 20% cât prevede regulamentul). În general vorbind, te poți pretinde profesionist dacă citești regulamentele pe care trebuie să le aplici. Faptul că sunt elegant cu partenerii de coaliție și mă abțin să comentez ce am preluat, văd că nu e nici înțeles, nici apreciat.
Și încă ceva: campania interna din PNL e una, dar ideea asta că PNL ne-a făcut vreo favoare lăsând niște ministere la USR PLUS e o fudulie profund jignitoare. Domnule Rareș Bogdan: USR PLUS conduce ministere importante pentru că avem voturi reale în spate. Și o facem bine.
Să te tot plângi pe subiect e ca în bancul cu impotentul care spune că măcar atârnă frumos.
Mă opresc aici. Am muncit cu toți colegii din guvern, inclusiv din PNL, cu prim-ministrul, enorm în aceste luni. Avem un PNRR echilibrat între prioritățile tuturor partenerilor, acceptat de Comisie. Mai e puțin. Avem de condus o țară.
Cer responsabilitate în declarații – sunt multe voci care vor să nu reușim, dar adulții din cameră reușesc să livreze”, a scris Ghinea pe Facebook.

Atacurile dintre taberele din PNL, criticate de mai mulţi lideri ai partidului

Emil Boc, Vasile Blaga şi Florin Roman sunt printre liderii PNL care cer moderaţie în desfăşurarea campaniei interne.

„Ar fi păcat mare ca fructele la toată această muncă a noastră să le culeagă altcineva în 2024 şi asta ar însemna pentru noi o trimitere în opoziţie pentru foarte mulţi ani dacă pierdem anul 2024. De aceea, spun cu îngrijorare, că m-am uitat atent la ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni în PNL şi nu este bine. Războaiele interne din PNL trebuie să se încheie. Trebuie să punem capăt războaielor interne sau aceste războaie interne vor pune capăt performanţei PNL în 2024. Avem obligaţia, fiecare dintre noi în această competiţie, să arătăm ce e mai bun în PNL, nu să inventăm lucruri care după aceea să fie utilizate de adversarii noştri. Sunt atâtea lucruri bune care se fac în actul de guvernare, sunt atâtea lucruri bune care s-au făcut în anii anteriori de guvernare, sunt atâtea proiecte politice importante pe care le avem în faţă! La acestea trebuie să ne raportăm şi nu la calomnierea colegilor de partid, sau, mai mult decât atât, la punerea lor într-o lumină care va fi folosită de opoziţie sunând: Vedeţi, voi spuneţi despre voi aşa”, a declarat Emil, potrivit News.ro.

„El (Partidul Naţional Liberal – n.r.) va trebui să fie şi în viitoarea legislatură principalul partid de guvernare, cu un scor şi mai bun decât cel pe care l-aţi obţinut acum, dar pentru asta trebuie să rămână un partid unit şi care în continuare să se întărească şi, pentru aceea, te rog, Ludovic, te rog, Florine, faceţi toate demersurile ca să ţineţi partidul unit! Astăzi mi-au plăcut discursurile voastre, aşa trebuie să fie! Mai aveţi de făcut un lucru: ia mai struniţi-i pe câte unu-doi nărăvaşi pe care-i aveţi pe lângă voi, să nu mai daţi atâta mâncare presei, pentru că nu e nevoie!”, le-a transmis Vasile Blaga celor doi candidaţi.

„Mă uit la competiţia internă şi vă spun cu sinceritate că nu-mi place ce văd. Sunt de acord cu ceea ce a spus domnul Boc, cu ceea ce a spus domnul Blaga, s-a depăşit orice linie roşie. Eu cred că trebuie să ne reîntoarcem la adevăratul nostru adversar iar adversarul nostru adevărat este şi va fi PSD. O luptă atât de intensă şi de aprigă în interiorul PNL, în care primul ministru şi miniştrii cabinetului liberal sunt atacaţi mişeleşte trebuie să înceteze”, a spus deputatul Florin Roman.

„În această campanie avem tendinţa să uităm că noi suntem în politică pentru români. Da, alegem elitele PNL acum, elitele care se vor bate cu duşmanii noştri, cu socialiştii, dar în acelaşi timp noi intrăm în politică, facem aceste alegeri pentru a face viaţa mai bună tuturor românilor. De aceea e important ca în aceste alegeri să fie o competiţie, dar o competiţie curată şi transparentă pentru că se uită la noi toţi românii. Noi suntem acum în centrul atenţiei, toţi ştiu că de noi depinde viitorul României. Toţi se uită la noi şi vor să vadă cum ne comportăm acum, dacă suntem de încredere, dacă prezentăm încredere şi ce vrem să facem cu România în perioada următoare”, a declarat Florin Cîţu.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *