Sunday, November 24, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Comitetul pentru Situații de Urgență al Sectorului 1 solicită prefectului declararea stării de alertă din cauza gunoaielor

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 21 iulie 2021

La propunerea primarului Clotilde Armand, Comitetul pentru Situații de Urgență al Sectorului 1 a adoptat, miercuri, un proiect de hotărâre prin care solicită prefectului Capitalei, Alin Stoica, declararea stării de alertă pe o perioadă de 30 de zile din cauza gunoaielor neridicate de operatorul de salubritate Romprest.

Prin intermediul acestei proceduri, Clotilde Armand își dorește angajarea în regim de urgență a unei alte firme care să ridice gunoiul din Sectorul 1.

„Firma de salubrizare continuă să nu-și facă treabă și continuă șantajul lăsând gunoiul în tot Sectorul 1 neridicat chiar dacă facturile plătite și serviciiul public delegat nu poate fi întrerupt – așa cum foarte clar spune legea salubrizării și regulamentul de salubrizare. Victimele? Noi toți. Gestul acestei societăți amintește de apucăturile Mafiei italiene privind criza deșeurilor și incapacitatea statului să se apere în fața fărădelegilor. Pentru că există un anumit contract între Primărie și societatea respectivă, contract de pe urmă căruia beneficiază mulți mulți politicieni”, a declarat primarul Clotilde Armand.

Clotilde Armand i-a solicitat prefectului Alin Stoica și luna trecută declararea stării de alertă, însă acesta s-a opus, invocând un raport întocmit de Garda de Mediu, potrivit căruia nu există un pericol iminent.

Context

Contractul între Primăria Sectorului 1 și Romprest a fost încheiat pe 30 iunie 2008, în timpul mandatului liberalului Andrei Chiliman, pe un termen de 25 de ani. Chiar în ziua parafării înțelegerii judecătorii de la Curtea de Apel București au decis anularea licitației, în urma unei contestații depuse de firma Masoti SRL.

În anul 2012, ca urmare a unei solicitări formulată de Romprest pentru ajustarea tarifelor, Consiliul Local decide indexarea cu coeficientul de 0,515 – indicele prețurilor de consum pe ramura de apă, canal, salubritate.

În 2016, Curtea de Conturi arată într-un raport de audit că majorarea tarifelor ar fi trebui să se facă cu coeficientul de 0,225 – indicele prețurilor de consum -, iar nu cu 0,515. În același document, inspectorii solicită recuperarea imediată a sumei de 117,9 milioane lei, din care 94,15 milioane lei reprezintă plăți nelegale din diferența de index de ajustare, iar aproape 23,74 milioane lei dobânzi și penalități de întârziere. Imediat după publicarea raportului, Consiliul Local a adoptat o hotărâre de intrare în legalitate, astfel încât tarifele inițiale au fost majorate cu coeficientul de 0,225.

Pe 1 aprilie 2019, în pofida criticilor aduse de USR PLUS, majoritatea PSD din Consiliul Local a adoptat o hotărâre prin care tarifele de salubritate au fost majorate. Printre altele, prețul pentru spălatul carosabilului a crescut de la 9,98 lei fără TVA pe 100² la 24,02 lei fără TVA, iar cel pentru măturat manual de la 6,09 lei fără TVA pe 100² la 8,17 lei fără TVA.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW