Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Comisia Europeană va oferi expertiză tehnică pentru a ajuta România să primească refugiați ucraineni

By news.ro , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 18 mai 2022

Comisia Europeană va oferi expertiză tehnică pentru a ajuta nouă state membre, printre care şi România, să primească şi să sprijine persoanele care fug din calea războiului din Ucraina. Statele membre care au depus cerere de sprijin vor beneficia de ea în lunile următoare. Acestea sunt Belgia, Cipru, Cehia, Franţa, Grecia, Italia, Polonia, România şi Slovacia.

„Invadarea Ucrainei de către Rusia a declanşat o criză umanitară fără precedent. Avem datoria să îi ajutăm pe cei care fug din calea războiului şi caută siguranţă în UE. Aceasta înseamnă acces la locuinţe, educaţie, asistenţă medicală şi locuri de muncă. Prin intermediul instrumentului de sprijin tehnic, Comisia Europeană sprijină statele membre să ofere acest ajutor fără probleme şi rapid”, a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

Expertiza tehnică se furnizează în cadrul instrumentului de sprijin tehnic, IST, gestionat de Comisie. Acesta va sprijini statele membre în ceea ce priveşte: absorbţia fondurilor UE în scopuri de primire şi integrare, punerea în aplicare a Directivei privind protecţia temporară facilitare a recunoaşterii calificărilor şi diplomelor refugiaţilor ucraineni pentru a uşura intrarea acestora pe piaţa muncii din UE, adaptarea programei şcolare la nevoile elevilor ucraineni, precum şi în ceea ce priveşte îmbunătăţirea coordonării interministeriale.

La 21 martie 2022, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, Comisia a lansat un apel specific, pentru a sprijini statele membre care primesc refugiaţi din Ucraina şi care elimină treptat dependenţa lor de combustibilii fosili din Rusia. Cererile prezentate de statele membre au fost evaluate şi aprobate de Comisie. Prin intermediul IST 2022, Comisia sprijină deja Croaţia, Danemarca, Finlanda, Grecia, Italia, Ţările de Jos şi Portugalia în cadrul proiectelor emblematice de sprijin „Integrarea resortisanţilor ţărilor terţe în statele membre ale UE”.

Aceste proiecte îmbunătăţesc capacitatea administraţiilor naţionale de a furniza servicii de integrare favorabile incluziunii şi eficace, de a contribui la păstrarea talentelor şi de a facilita accesul resortisanţilor ţărilor terţe pe piaţa forţei de muncă. Sprijinul prin intermediul IST completează activitatea agenţiilor UE, în special a Agenţiei Europene pentru Azil (EUAA) care este activă în Malta, Italia, Grecia, Spania, Cipru, România, Belgia, Letonia şi Lituania, iar în curând va fi şi în Cehia şi Ţările de Jos.

Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *