Friday, May 3, 2024
Jurnalism corect


Comisia Europeană propune limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatului verde, după finalizarea schemei complete

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 25 noiembrie 2021

Comisia Europeană a propus joi, 25 noiembrie, actualizarea regulilor de siguranță privind libera circulație în Uniunea Europeană, care au fost introduse ca răspuns la pandemia de COVID-19. Astfel, Comisia propune ca valabilitatea certificatul digital COVID să fie de 9 luni de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

„De la începutul verii, numărul vaccinărilor a crescut semnificativ, până la această dată fiind emise cel puțin 650 de milioane de certificate digitale COVID. În același timp, situația epidemiologică în UE continuă să evolueze, astfel că mai multe state membre au adoptat mai multe măsuri suplimentare, inclusiv administrarea unei doze booster de ser anti-COVID.

Luând în considerare acești factori, Comisia propune axarea pe abordarea ‘bazată pe persoană’ pentru măsurile legate de călătorii şi o perioadă standard de valabilitate a certificatelor de vaccinare de nouă luni după schema inițială de vaccinare. Perioada de 9 luni ia în considerare îndrumările Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) privind administrarea dozelor booster, la cel puțin 6 luni de la schema inițială de vaccinare, și prevede o perioadă suplimentară de 3 luni în care se pot ajusta campaniile naționale de vaccinare”, se arată într-un comunicat de presă al CE.

Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a explicat că „obiectivul principal este evitarea măsurilor divergente în întreaga UE. Printre alte măsuri, propunem astăzi Consiliului să convină asupra unei perioade standard de valabilitate pentru certificatele de vaccinare eliberate în urma schemei inițiale. Ajungerea la un acord în privința acestei propuneri va fi crucială pentru lunile următoare și pentru protejarea liberei circulații a cetățenilor”.

La rândul său, Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară a adăugat că peste 65% din populația totală a UE este imunizată, dar a apreciat că „nu este suficient”.

„Încă sunt foarte mulți oameni care nu sunt protejați. Pentru ca toată lumea să călătorească și să trăiască cât mai în siguranță posibil, trebuie să ajungem la rate de vaccinare semnificativ mai mari – urgent. (…) În același timp, trebuie să continuăm să încurajăm cu tărie pe toată lumea să continue să respecte măsurile de sănătate publică”, a punctat ea.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *