Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Comisia Europeană propune extinderea Spațiului Schengen cu România, Bulgaria, Croația și Cipru / Când ar urma să fie implementată noua strategie

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 3 iunie 2021

Comisia Europeană a prezentat, miercuri seară, o nouă strategie, ce-și propune să transforme Spațiul Schengen într-o zonă mai puternică, pentru ca Uniunea Europeană să facă față provocărilor viitoare. Strategia solicită, printre altele, extinderea Spațiului Schengen cu România, Bulgaria, Croația și Cipru. 

Libera circulație a persoanelor, bunurilor și serviciilor se află în centrul Uniunii Europene și este esențială pentru redresarea Europei în urma crizei provocate de coronavirus. Prin strategia de astăzi, Comisia face un bilanț al provocărilor cu care se confruntă spațiul Schengen în ultimii ani și stabilește o cale de urmat care menține beneficiile Spațiului Schengen. Sunt necesare acțiuni comune la nivelul Uniunii pentru ca statele membre să facă față provocărilor actuale”, potrivit unui comunicat transmis de Comisia Europeană.

Noua strategie prezentată de Comisia Europeană include mai multe acțiuni-cheie pentru a susține și a compensa absența controalelor la frontierele din cadrul Spațiului Schengen, printre care se numără consolidarea spațiului Schengen pe plan intern, asigurarea unei gestionări eficiente și moderne a frontierelor externe ale UE și îmbunătățirea guvernanței pentru a stimula încrederea între statele membre și o mai bună pregătire pentru crize.

Strategia solicită, de asemenea, finalizarea extinderii spațiului Schengen, astfel încât Bulgaria, România, Croația și Cipru să poată beneficia pe deplin de Schengen”, arată Comisia Europeană.

În plus, la nivelul CE se propune revizuirea mecanismului de evaluare și monitorizare Schengen. Printre modificări se numără accelerarea procesului de evaluare și o procedură accelerată în cazul unor deficiențe semnificative ce ar putea pune în pericol Spațiul Schengen în ansamblu.

De asemenea, se va pune mai mult accent politic pe evaluările Schengen, deoarece rezultatele acestora vor fi incluse în raportul anual privind starea Schengen și discutate cu Parlamentul European și Consiliul. Mecanismul revizuit include o monitorizare sporită a respectării drepturilor fundamentale”, a precizat sursa citată.

Ce-și propune strategia

„- asigurarea unei gestionări eficiente a frontierelor externe ale UE, prin punerea în aplicare în curs a corpului permanent al Poliției de Frontieră și al Gărzii de Coastă europene; interoperabile sistemele de informații pentru gestionarea frontierelor și a migrației până în 2023; și o propunere viitoare privind digitalizarea cererilor de viză și a documentelor de călătorie. Comisia invită, de asemenea, colegiuitorii să adopte rapid noua propunere privind migrația și azilul privind examinarea persoanelor care traversează fără autorizație.

– Consolidarea spațiului Schengen pe plan intern, întrucât cooperarea strânsă dintre statele membre în ceea ce privește prevenirea și combaterea amenințărilor la adresa securității este esențială pentru a susține și a compensa absența controalelor la frontierele interne. Noile inițiative vor include un Cod de cooperare polițienească al UE; modernizarea cadrului „Prüm” pentru schimbul de informații privind ADN-ul, amprentele digitale și înmatricularea vehiculelor; și extinderea utilizării informațiilor prealabile privind pasagerii la zborurile intra-Schengen. Noul Pact privind migrația și azilul, odată adoptat, va stabili, de asemenea, o abordare comună a gestionării migrației, un element important pentru buna funcționare a spațiului Schengen.

– Îmbunătățirea pregătirii și a guvernanței: Comisia propune astăzi revizuirea mecanismului de evaluare și monitorizare Schengen (mai jos). Acesta va convoca, de asemenea, forumuri schengen periodice pentru a încuraja dialogul politic privind abordarea provocărilor comune, pe baza rapoartelor anuale privind starea Spațiului Schengen. În cursul acestui an, Comisia va propune revizuirea Codului frontierelor Schengen pentru a spori reziliența Spațiului Schengen la amenințările grave, asigurând o coordonare strânsă și introducând garanțiile necesare, astfel încât reintroducerea controalelor la frontierele interne să rămână o măsură de ultimă instanță. Comisia va prezenta, de asemenea, un plan de urgență care să permită reactivarea sistemului de benzi verzi de succes pentru traficul neîntrerupt de mărfuri în cazul unor crize viitoare. În cele din urmă, Comisia va lansa un dialog cu statele membre pentru a aborda reintroducerile de lungă durată ale controalelor la frontierele interne.

– Extinderea spațiului Schengen: Viitorul Schengen trebuie să fie marcat de extinderea la acele state membre ale UE care nu fac încă parte din spațiul Schengen. Aceasta este atât o așteptare legitimă, cât și o obligație legală pentru țările evaluate ca fiind pregătite pentru aderare”, potrivit Comisiei Europene.

Ce modificări sunt propuse de CE

„- Sporirea flexibilității și strategicității mecanismului:evaluările tematice ar trebui utilizate mai frecvent pentru a obține o imagine comparativă a practicilor statelor membre, de exemplu în ceea ce privește punerea în aplicare a unor modificări legislative semnificative. Mecanismul se va baza pe cicluri de evaluare de 7 ani, care corespund duratei cadrului financiar multianual. În plus, evaluările inopinate nu ar necesita, ca regulă generală, nicio notificare prealabilă, care să permită o mai bună monitorizare.

– Promovarea dialogului politic privind rezultatele evaluărilor: Rezultatele evaluărilor Schengen vor face parte din raportul anual privind starea Spațiului Schengen, oferind baza discuțiilor politice privind funcționarea spațiului Schengen atât cu Parlamentul European, cât și cu statele membre.

– Accelerarea semnificativă a procesului de evaluare pentru identificarea și remedierea deficiențelor în timp util, cu termene procedurale clare și o procedură accelerată în cazul unor deficiențe semnificative care ar putea pune în pericol întregul Schengen. Procesul de evaluare va fi scurtat de la 10-12 luni la 4 luni, iar în cazul deficiențelor grave la 2,5 luni. Comisia ar adopta, ca regulă generală, recomandări, în timp ce Consiliul s-ar concentra asupra celor mai relevante cazuri din punct de vedere politic și asupra acțiunilor subsecvente deficiențelor în caz de lipsă de progrese.

– Consolidarea evaluării respectării drepturilor fundamentale prin creșterea implicării Agenției pentru Drepturi Fundamentale și prin permiterea unor evaluări inopinate, în cazul în care există indicii privind încălcări grave ale drepturilor fundamentale.

– O cooperare mai strânsă cu Frontex, eu-LISA și Europol, care pot furniza informații, statistici și analize de risc care să alimentează evaluările. Vor fi stabilite legături cu alte mecanisme de monitorizare, ar fi evaluările vulnerabilității de către Frontex, Platforma multidisciplinară europeană împotriva amenințărilor penale (denumite în continuare EMPACT) și mecanismele naționale pentru a colecta o imagine îmbunătățită a funcționării spațiului Schengen”

Când ar urma să fie implementată

Comisia Europeană susține că sistemele de informații pentru gestionarea frontierelor și a migrației, dar și în scopul asigurării respectării legii, ar trebui să devină interoperabile până în anul 2023.

Sistemul de intrare/ieșire va înlocui ștampilarea manuală a pașapoartelor și va înregistra intrarea și ieșirea resortisanților țărilor terțe, jucând un rol esențial în modernizarea gestionării frontierelor. Aceasta va contribui la îmbunătățirea calității și eficienței controalelor și la detectarea fraudelor în domeniul documentelor și al identității”, potrivit Strategiei CE.

Sistemul ar urma să fie testat până la finalul anului 2021, pentru a deveni operațional începând cu al doilea trimestru al anului 2022.

Sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile, destinat să identifice riscurile de securitate sau de migrație neregulamentară care pot fi prezentate de vizitatorii scutiți de viză înainte de a ajunge la frontierele UE, va intra în funcțiune la sfârșitul anului 2022. Sistemul de Informații Schengen și Sistemul de Informații privind Vizele sunt, de asemenea, modernizate”, a precizat sursa citată.

Strategia poate fi consultată în întregime aici.

Sursă foto: biopharma-reporter.com

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More here on that Topic: mainnews.ro/comisia-europeana-propune-extinderea-spatiului-schengen-cu-romania-bulgaria-croatia-si-cipru-cand-ar-urma-sa-fie-implementata-noua-strategie/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More here on that Topic: mainnews.ro/comisia-europeana-propune-extinderea-spatiului-schengen-cu-romania-bulgaria-croatia-si-cipru-cand-ar-urma-sa-fie-implementata-noua-strategie/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: mainnews.ro/comisia-europeana-propune-extinderea-spatiului-schengen-cu-romania-bulgaria-croatia-si-cipru-cand-ar-urma-sa-fie-implementata-noua-strategie/ […]

  • Wow, amazing weblog layout! How lengthy have you ever been running a
    blog for? you made blogging glance easy. The
    whole glance of your site is fantastic, as smartly as the content!
    You can see similar here e-commerce

  • … [Trackback]

    […] Find More Info here to that Topic: mainnews.ro/comisia-europeana-propune-extinderea-spatiului-schengen-cu-romania-bulgaria-croatia-si-cipru-cand-ar-urma-sa-fie-implementata-noua-strategie/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *