Comisia Europeană: Numărul real al deceselor asociate COVID-19 din România ar putea fi mult mai mare
Numărul real al deceselor provocate de pandemia de COVID-19 în România ar putea fi mai mare decât cel raportat de autorități, se arată într-un raport publicat de Comisia Europeană. Până la finalul lunii august, rata mortalității cauzată de virusul SARS-CoV-2 era cu 12% mai mare decât media Uniunii Europene.
Raportul „Profilul de ţară al României în ceea ce priveşte sănătatea – 2020”, publicat de Comisia Europeană, arată că țara noastră a înregistrat aproximativ 1.790 de decese la un milion de locuitori pe durata pandemiei de COVID-19, față de media UE de 1.590 de decese la un milion de locuitori (până la 31 august 2021).
„În România, ca în multe alte ţări ale Uniunii Europene, numărul real al deceselor asociate COVID-19 poate fi mai mare decât numărul deceselor raportate, din cauza testării limitate, dar şi din cauza dificultăţilor legate de stabilirea cauzei decesului în perioada de debut al pandemiei”, se arată în raportul citat.
Totodată, numărul deceselor provocate de COVID-19 nu ar include și decesele indirecte, cum ar fi cele care au venit în urma accesului redus la servicii medicale pentru pacienții non-COVID sau cele care au survenit în rândul celor care nu s-au dus la spital de teama virusului.
Autorii studiului susțin că un alt factor important este capacitatea scăzută de testare din România, menționând că există posibilitatea să fi existat cazuri pozitive neidentificate, ce ar fi avut drept consecință inclusiv decese.
De la debutul pandemiei de COVID-19 în România, până pe 14 decembrie, autoritățile au raportat 57.847 de decese.
România, pe primul loc în UE la decese din cauze tratabile
România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește decesele tratabile, ce ar putea fi evitate prin intervenții de tipul screening-ului și tratamentelor. Un român din 476 moare din această cauză, arată Comisia Europeană ( 210 români la 100.000, față de media UE de 91 de decese la suta de mii de locuitori).
Totodată, țara noastră se află în primele trei state când vine vorba de decesele care pot fi evitate prin intervenții de sănătate publică și de prevenție, cu 306 de decese prevenibile la suta de mii de locuitori, față de media UE de 160 de decese/100.000 de locuitori.
Principalele cauze ce provoacă decese în România sunt bolile cardiovasculare ( aproximativ 1/3 din total) sau cancerul pulmonar. În ceea ce privește cancerul de sân, rata de supraviețuire la 5 ani de la diagnosticare, în România, este sub media UE (75% – România, 82% – Uniunea Europeană).
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: mainnews.ro/comisia-europeana-numarul-real-al-deceselor-asociate-covid-19-din-romania-ar-putea-fi-mult-mai-mare/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: mainnews.ro/comisia-europeana-numarul-real-al-deceselor-asociate-covid-19-din-romania-ar-putea-fi-mult-mai-mare/ […]