Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Comisia Europeană monitorizează dezincriminarea abuzului în serviciu din România: Reamintim eficiența luptei împotriva corupției

By Dragomir Georgiana , in Justitie Stirile zilei , at 30 martie 2023 Etichete: , , , , ,

Comisia Europeană urmărește modul în care Parlamentul României face modificări la Codul Penal și instituie prag valoric pentru ca abuzul în serviciu(n.r. infracțiune asimilată corupției) să fie considerat infracțiune.

Miercuri, 29 martie, Senatul a aprobat pragul valoric de 250 000 de lei pentru această infracțiune, lucru care a generat multe controverse, discuții aprige între politicieni. Mai mult decât, profesioniști ai Dreptului, dar și magistrați în funcție au explicat pentru MainNews, că pragul valoric este necesar, dar ceea ce au stabilit senatorii „pare exagerat”. Puteți citi aici și aici.

Ulterior, Ministerul Justiției a venit cu o propunere de modificare a acestui prag valoric care dezincriminează abuzul în serviciu: 9000 de lei. Decizia finală urmează să fie dezbătută și votată final în Camera Deputaților, for decizional.

Dezincriminarea abuzului în serviciu și lupta împotriva corupției

Acest proces legislativ este urmărit și de Comisia Europeană, potrivit unui punct de vedere oficial al instituției, transmis la cererea MainNews, prin purtătorul de cuvânt al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Anca Păduraru.

„Înțelegem că textul nu este definitiv și că procesul legislativ este încă în desfășurare. Totuși, monitorizăm îndeaproape situația, având în vedere angajamentele asumate de România în cadrul MCV și în special al PNRR.

În general, reamintim importanța unei lupte eficiente împotriva corupției”, este punctul de vedere oficial al Comisiei Europene cu privire la dezincriminarea abuzului în serviciu din România, prin instituirea unui prag valoric de 250 000 de lei.

Un fost ministru al Justiției, membru al Comisiei Juridice din Senat, Robert Cazanciuc, a susținut la emisiunea Prima News, că era vital aprobarea acestui prag valoric, întrucât CCR a dat dispoziție în acest sens și, totodată, România ar fi riscat să piardă banii europeni, alocați prin PNRR.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW