Comisia Europeană investighează modul în care România a ajutat financiar compania Blue Air
Comisia Europeană transmite că a deschis o investigație pentru a evalua dacă anumite măsuri de sprijin adoptate de România în favoarea companiei Blue Air. Se va verifica modul în care au fost respectate normele europene referitoare la ajutoarele de stat. Este vorba despre sumele aprobate de Comisia Europeană companiilor aeriane pentru a compensa pierderile din timpu pandemiei.
Concret, Comisia Europeană dorește să afle dacă planul de restructurare a companiei Blue Air poate restabili viabilitatea pe termen lung a companiei fără ajutor de stat suplimentar sau continuu.
„Comisia își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că planul de restructurare și măsurile de ajutor puse în aplicare pentru a sprijini acest plan nu sunt în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, în special cu Orientările privind ajutoarele de salvare și restructurare”, transmite Comisia Europeană.
Cum a ajuns România în atenția Comisiei Europene. Ce legătură are compania Blue Air
În august 2020, oficialii europeni au aprobat două măsuri de sprijin financiar pentru compania Blue Air: acordarea unei garanții în valoare de 28 de milioane de euro pentru a acoperi pagubele financiare, respectiv acordarea unei garanții în valoare de 34 de milioane de euro, pentru ca această companie să aibă lichidități. În ceea ce privește ultimă sumă aprobată de Comisia Europeană, ar fi trebuit să fie stopată după maximum șase luni de zile, însă, România a transmis un plan de reorganizare pentru Blue Air pentru perioada cuprinsă între august 2020 și septembrie 2025. Astfel, Comisia Europeană a pronit ancheta, având în vedere că termenele de sprijin financiar au fost depășite decât cele stabilite inițial. Din noiembrie 2022, Blue Air a rămas fără licență de funcționare din cauza datoriilor. Și la acest moment, sunt mii de călători care așteaptă să-și primească banii înapoi pentru cursele anulate.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii