Comisia Europeană: Cerealele ucrainene nu vor mai rămâne pe piețele vecinilor Ucrainei
Comisia Europeană va lua măsuri ca cerealele exportate de Ucraina să nu rămână în țările vecine, ci să plece mai departe în Uniunea Europeană sau în alte state, a anunțat Miriam Garcia Ferrer, purtătoare de cuvânt a executivului comunitar, într-un interviu acordat pentru RFI.
Este o decizie excepțională care face parte din clauza de salvgardare pe care Uniunea a prevăzut-o anul trecut, când a eliminat toate taxele la import pentru produsele ucrainene care depășeau cotele convenite în acordul de liber schimb din 2016.
„Vom permite ca produsele, patru produse sunt propuse, porumb, grâu, rapiță și semințele de floarea soarelui, să intre în Uniunea Europeană, dar să nu rămână în țările vecine, să plece în alte părți ale Uniunii Europene sau în alte țări. Acest lucru este ceva cu totul excepțional, dar este o modalitate de a preveni ca aceste produse să rămână pe piețele țărilor în cauză”, a anunțat Miriam Garcia Ferrer.
Un nou ajutor de 100 milioane de euro
De asemenea, Comisia Europeană va acorda un nou ajutor de 100 milioane de euro celor cinci state vecin ale Ucrainei, printre care și România, afectate de importul de grâne ucrainene.
Am dat un prim pachet de sprijin la sfârșitul lunii martie, aprobat pentru că eram conștienți de perturbările pe care le genera creșterea importurilor în aceste țări. Primul pachet (n.r. – a fost finanțat) din rezerva agricolă, mecanismul de urgență pe care îl avem în vigoare în fiecare an și care poate fi declanșat foarte repede pentru a ajuta fermierii în aceste situații de urgență. Acest pachet a fost distribuit în trei țări: Bulgaria, Polonia și România. Aceste țări au avut posibilitatea să cofinanțeze (n.r. – ajutorul) și să ofere în 100% în plus. Am avut o discuție în cadrul Consiliului European din martie, în care țările au fost nemulțumite și au spus că sprijinul nu este suficient. Am recunoscut acest lucru și am continuat să discutăm despre cum am putea ajuta în continuare.
Am luat în considerare un al doilea pachet de sprijin, care este încă în curs de consultare internă, dar președintele Comisiei Europene a anunțat săptămâna trecută că al doilea pachet de sprijin va fi de 100 de milioane de euro și că acele țări care vor primi sprijinul ar putea completa această sumă cu 200%. Deci nu 100% ca în primul pachet, ci cu 200%. Deci, este și o sumă destul de substanțială”, a precizat Miriam Garcia Ferrer, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.
Sursa foto: Uniunea Europeană
Comentarii