Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


Maia Sandu, atacată dur de Moscova. Ministerul rus de Externe lansează acuzații de nazism

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 9 mai 2024 Etichete: , ,

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comparat politica președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, cu experimentele în materie de naționalitate și limbă desfășurate în timpul regimului celui de-al Treilea Reich. Această declarație a fost făcută într-un interviu acordat agenției de stat TASS, în care se fac comparații sarcastice cu nazismul, o narațiune propagandistică deja folosită și în alte contexte, inclusiv în timpul invaziei Ucrainei din 2022.

„În ceea ce o priveşte pe Sandu, ştiţi, cred că este comparabil cu experimentele celui de-al Treilea Reich. Doar atunci şi acolo au făcut experimente cu naţionalitatea oamenilor, cu limba lor”, a spus Zaharova.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a reamintit că literatura documentară şi istoria descriu „cum cel de-al Treilea Reich i-a obligat pe lucrătorii de la ziare să folosească un alt font”.

„Fontul ziarelor trebuia să corespundă tocmai acestei idei de arieni – arieni pur-sânge, ceea ce au inventat acolo: forma nasului, urechile, forma craniului, fruntea, amplasarea ochilor şi aşa mai departe. O categorisire clară a oamenilor. Bineînţeles, eugenia, care apoi a luat amploare”, a subliniat Zaharova. Făcând o paralelă cu politica celui de-al Treilea Reich, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a escaladat şi a subliniat că, în mod similar, Maia Sandu „a rescris oamenii la propriu, fără să-i întrebe, din nou după un şablon – a pus şi încercuit trăsăturile care erau necesare, restul au fost tăiate, pictate şi aruncate”.

Conform informațiilor furnizate de TASS, Maia Sandu a dat undă verde unei hotărâri parlamentare care vizează modificarea denumirii limbii de stat din „moldovenească” în „română” în anul 2023.

„Într-o secundă, limba moldovenească, dintr-o lovitură de pix a guvernului Sandu, s-a transformat în limba română. Şi ce este aceasta decât elemente de genocid împotriva unui întreg popor?”. – a comentat ea. Zaharova susţine că prima întrebare pe care o pune atunci când se întâlneşte cu cetăţenii moldoveni este despre limba pe care o vorbesc: „Spuneţi-mi, ce limbă vorbiţi?”. „Ei răspund: bineînţeles, în limba moldovenească. Din punct de vedere istoric, limba moldovenească este mai veche decât limba română”, a afirmat Zaharova, una dintre principalele voci ale propagandei ruse, reluând o teză – greşită – pe care a susţinut-o şi anul trecut.

Conform declarațiilor Mariei Zaharova, Maia Sandu este caracterizată ca fiind „un purtător de cuvânt al acelorași idei naziste, ideologii și viziuni filozofice, care sunt finanțate de Occident”. Zaharova a subliniat că această situație poate fi asemănată fie cu politica celui de-al Treilea Reich, fie cu modul în care colonizatorii au delimitat granițele țărilor africane fără să țină cont de populație, provocând conflicte dureroase și anticipând viitoare conflicte sângeroase.

Această temă propagandistică a nazismului a fost utilizată de Moscova pentru a-și justifica invazia din Ucraina din 2022. În mod frecvent, Moscova îl acuză pe președintele Volodimir Zelenski de nazism, chiar dacă acesta are rădăcini evreiești.

În cadrul unei conferințe de presă susținută miercuri, Maria Zaharova a abordat în detaliu „situația din Republica Moldova”, exprimându-și dezaprobarea față de celebrarea Zilei Europei la 9 Mai de către Chișinău, folosind un ton similar cu cel utilizat în discursurile anterioare.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW