Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Comisia Europeană cere României să elimine restricțiile la exporturile de energie electrică. Ce riscă statul român dacă nu se conformează

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 19 aprilie 2023 Etichete: , , ,

Comisia Europeană a  iniţiat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României pentru restricţionarea exportului de energie electrică, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, remis Agerpres. 

Astfel, România are a dispoziție doar două luni pentru a remedia aceste deficiențe în ceea ce privește exportul de energie electrică, transmit oficialii Comisiei Europene.

„Comisia consideră că această măsură are un efect echivalent unei restricţii cantitative la export în sensul articolului 35 din TFUE şi nu poate fi justificată în temeiul articolului 36 din TFUE. Din aceleaşi motive, se consideră că măsura încalcă şi sus-menţionata Directivă privind normele comune pentru piaţa internă de energie electrică şi Regulamentul privind piaţa internă de energie electrică„, transmite Comisia Europeană.

Ce riscă statul român dacă nu se conformează cerințelor Comisiei Europene

În cazul în care România nu respectă acest termen, Comisia Europeană poate declanșa procedura de infringement(proces prin care poate fi amendată).

În urmă cu trei zile, România exporta 3.755 MW de energie electrică, aproape jumătate din toată producția, potrivit datelor interactive Transelectrica, potrivit Economedia. 

Din totalul produs, energia hidro aducea cel mai mare aport, de 2.775 MW, urmată de eoliene, cu 1.609 MW. Comisia Europeană subliniază că exporturile de energie electrică reglementează piețele externe. Totodată, Uniunea Europeană încurajează statele membre să producă energie, astfel încât să devină cât mai independente energetic.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW