Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Sondaj Inscop Research: Peste 80% dintre români cred că România trebuie să urmeze direcția vest pe termen lung 

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 7 iulie 2022

Peste 80% dintre români cred că pe termen lung (următoarele decenii), România trebuie să urmeze direcția Vest (UE, SUA, NATO) din punct de vedere al alianțelor politice și militare, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Inscop Research. De asemenea, majoritatea consideră că și în viitorul îndepărtat NATO va rămâne principala garanție de securitate pentru România și susține o consolidare a Armatei României.

În opinia a 83,5% dintre români, VEST (adică UE, SUA, NATO)  este direcția înspre care ar trebui să se îndrepte România din punctul de vedere al alianțelor politice și militare. 8% consideră că România ar trebui să se îndrepte către EST (adică Rusia, China). Ponderea non-răspunsurilor este de 8,5%.

Dacă ar fi să se gândească la viitorul mai îndepărtat, 65,8% dintre români cred că NATO va rămâne principala garanție de securitate a României, în timp ce 29% sunt de părerea contrarie. 5% nu știu sau nu pot aprecia, iar 0,2% nu răspund.

În opinia a 70,9% dintre români, în viitor Armata României ar trebui să se mărească. 23,2% sunt de părerea că Armata Română ar trebui să rămână la fel ca acum, iar 3,5% că ar să se micșoreze. Ponderea non-răspunsurilor este de 2,4% din totalul eșantionului.

Date metodologice:

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group.

Datele au fost culese în perioada 23 mai – 14 iunie 2022, metoda de cercetare fiind interviul prin intermediul chestionarului.

Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1500 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.53 %, la un grad de încredere de 95%.

Sursa foto: Presidency

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW