Comisia Europeană, amenințări de infrigement la adresa României
România nu a îndeplinit mai multe obligații europene, motiv pentru care Comisia Europeană amenință cu proceduri de infrigement. Cele mai mari eșecuri ale României sunt cele legate de protecția mediului și de monitorizarea poluării.
România trebuia să îndeplinească aceste obiective până la sfârșitul lunii iulie. Termenul nu a fost respectat, iar Comisia amenință deschiderea a 11 dosare de infrigement. Printre domeniile pe care România le-a neglijat se numără protecția copilului, transportul rutier, migrația și serviciile financiare.
Comisia a cerut țării noastre să elimine barierele din calea exporturilor de gaze naturale, să gestioneze mai bine monitorizarea poluării și să se asigure că instalațiile industriale funcționează în baza unor autorizații conforme cu normele UE.
În acest moment nu este luată o decizie definitivă. Țara noastră riscă amenzi consistente dacă nu va respecta normele impuse de Comisie.
Calitatea aerului: Comisia solicită României și Croației să abordeze eșecul sistemic în ceea ce privește monitorizarea poluării
Conform Comisiei, România a eșuat în monitorizarea calității aerului. „Comisia a decis să trimită o scrisoare suplimentară de punere în întârziere României, solicitând autorităților din această țară să abordeze eșecul sistemic în ceea ce privește monitorizarea poluării aerului”
Chiar dacă România a revizuit toată rețeaua de monitorizare a calității aerului, în continuare există multe lacune. „Aceste deficiențe constituie o nerespectare sistemică a obligațiilor de monitorizare a poluării atmosferice”, se arată în comunicatul Comisiei.
România va fi acționată în justiție de către Comisie, cu scopul ca într-un final să-și îndeplinească obligațiile ce țin de legislația UE.
Calitatea aerului: Comisia solicită României să se asigure că instalațiile industriale funcționează în baza unor autorizații adecvate
De asemenea, Comisia a mai solicitat autorităților din România să îmbunătățească normele directivei care reglementează emisiile, inclusiv dioxidul de sulf, oxizii de azot și praful din aer.
Scopul este reducerea emisiilor și protejarea mediului înconjurător. Totul vine ca urmare a unor plângeri din partea cetățenilor și a unor ONG-uri.
Comisia a descoperit mai multe instalații de ardere care funcționează fără autorizații corespunzătoare cu normele UE. Așadar, valorile de emisii nu pot fi verificare.
„România are la dispoziție două luni pentru a răspunde la scrisoare. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat”.
Protecția naturii: Comisia solicită României, Poloniei și Portugaliei să finalizeze rețeaua Natura 2000
România a mai fost sesizată de Comisie deoarece nu a asigurat protecția adecvată a habitatelor și speciilor de interes la nivelul UE prin desemnarea de arii naturale protejate.Natura 2000 este o rețea europeană dezvoltată de toate statele membre
Statele membre vizate au la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.
Servicii financiare: Comisia solicită României să își alinieze legislația în domeniul asigurărilor auto la normele UE
Comisia spune că România nu și-a aliniat legislația privind asigurarea de răspundere civilă auto la normele UE
„Normele naționale actuale din România impun o obligație de notificare prealabilă a oricărei intenții de modificare a primelor, precum și o serie de limitări a modalităților de calculare a primelor de către asigurători. Comisia a considerat că aceste obligații contravin Directivei Solvabilitate II”, se arată în raport.
Arme de foc: Comisia îndeamnă insistent 20 de state membre, printre care și România, să transpună noile norme ale UE
UE a dat o directivă prin care sunt înăsprite controalele privind achiziția și deținerea legală de arme de foc. România trebuia să informeze Comisia cu privire la măsurile adoptate, până la 14 septembrie 2018, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Comisia lansează proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva României, în ceea ce privește numărul de urgență 112, geoblocarea nejustificată și normele de securitate cibernetică la nivelul UE
România se anagajase să furnizeze informații cu privire la operatorii de servicii esențiale identificați în temeiul legislației UE privind securitatea rețelelor și a sistemelor informatice.
„Comisia Europeană a decis să continue procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva mai multor state membre ca urmare a nerespectării de către acestea a obligațiilor care le revin în legătură cu piața unică digitală”.
Migrație legală: Comisia îndeamnă României să asigure punerea în aplicare corectă a normelor UE privind permisele de ședere pentru resortisanții din țări terțe
Piața internă a energiei: Comisia solicită României să elimine barierele din calea exporturilor de gaze naturale
Comisia cere ca România să modifice legislația țării astfel încât să rupă barierele din calea liberei circulații a mărfurilor în interiorul pieței unice a UE.
„Comisia a decis astăzi, 25 iulie, să trimită un aviz motivat suplimentar României din cauza faptului că aceasta nu a eliminat restricțiile impuse comerțului cu gaze naturale dintre statele membre, astfel cum se prevede în normele UE privind piața internă în sectorul gazelor naturale”
Protecția copilului: Comisia solicită României să pună în aplicare normele UE privind combaterea abuzului sexual asupra copiilor
România se face vinovată de faptul că nu a aplicat normele UE privind combaterea abuzului sexual asupra copiilor, a exploatării sexuale a copiilor și a pornografiei infantile.
„UE dispune de norme stricte care incriminează astfel de abuzuri în Europa, care asigură pedepse severe pentru autorii infracțiunilor, protejează copiii care sunt victime și contribuie la prevenirea săvârșirii acestor infracțiuni. Directiva include, de asemenea, măsuri speciale de combatere a abuzului sexual online asupra copiilor. Aproape toate statele membre au înregistrat întârzieri la punerea în aplicare a noilor măsuri, întrucât directiva este extrem de cuprinzătoare. ”
Transport rutier: Comisia solicită României să actualizeze conexiunea între registrele lor electronice naționale cu transportatorii rutieri și noua versiune a Registrului european al întreprinderilor de transport rutier
De asemenea, țara noastră nu a actualizat conexiunea între registrele naționale cu întreprinderile de transport rutier și noua versiune a Registrului european al întreprinderilor de transport.
„ERRU permite schimbul de informații între statele membre cu privire la întreprinderile de transport rutier stabilite în UE. Acesta este un instrument esențial pentru asigurarea aplicării legislației UE. Pentru implementarea unei versiuni noi și îmbunătățite a ERRU, statele membre trebuie să își adapteze sistemele la nivel național.”
Gaze fluorurate cu efect de seră: Comisia îndeamnă insistent România și Italia să notifice măsurile naționale cu privire la sancțiunile aplicabile în cazul încălcărilor
România nu a îndeplinit obligațiile de a notifica măsurile naționale privind sancțiunile pentru încălcarea normelor UE privind gazele fluorurate cu efect de seră.
„Gazele fluorurate cu efect de seră, cunoscute și sub denumirea de „gaze fluorurate”, sunt o familie de gaze fluorurate generate de activitățile umane utilizate în numeroase aplicații industriale. Regulamentul urmărește să contribuie la combaterea schimbărilor climatice prin reducerea cu două treimi a emisiilor de gaze fluorurate în UE până în 2030. Gazele fluorurate au un efect puternic de încălzire globală”, se arată în raport.
sursa foto: facebook
Comentarii
… [Trackback]
[…] Find More Information here to that Topic: mainnews.ro/comisia-europeana-amenintari-de-infrigement-la-adresa-romaniei/ […]