Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Comisia Europeană a propus finalizarea monitorizării României în cadrul MCV: Toate obiectivele pot fi închise în mod satisfăcător

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 22 noiembrie 2022 Etichete: , , , ,

Comisia Europeană a anunțat marți, 22 noiembrie, că România a înregistrat suficiente progrese în ceea ce privește reforma sistemului judiciar și combaterea corupției și a propus finalizarea monitorizării prin intermediul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

Comisia Europeană a adoptat cel mai recent raport privind măsurile luate de România pentru a-și îndeplini angajamentele legate de reforma sistemului judiciar și combaterea corupției în cadrul MCV, instituit odată cu aderarea țării noastre în Uniunea Europeană, în anul 2007.

Raportul constată cu satisfacție eforturile semnificative depuse de România în vederea implementării acestor recomandări prin noi acte legislative, politici și instrumente menite să consolideze sistemul judiciar și combaterea corupției.

Comisia concluzionează că România a înregistrat progrese suficiente în ceea ce privește îndeplinirea angajamentelor pe care și le-a asumat în cadrul MCV la momentul aderării sale la UE și că toate obiectivele de referință pot fi închise în mod satisfăcător”, se arată într-un comunicat transmis de Comisia Europeană.

Monitorizarea va continua, însă, în cadrul mecanismului privind respectarea statului de drept, mecanism aplicat tuturor statelor membre.

Înainte de a lua o decizie finală, Comisia va ține seama de observațiile Consiliului, precum și de cele ale Parlamentului European. Comisia va reveni asupra acestei chestiuni atât în cazul Bulgariei, cât și al României în lunile următoare”, a transmis Comisia Europeană.

Progresele scoase în evidență de Comisie

Legile Justiției, promulgate recent, și o nouă strategie pentru dezvoltarea sistemului judiciar reprezintă „reformele importante” menționate de Comisia Europeană. Totodată, instituția a luat act de angajamentul României de a ține cont de avizul Comisiei de la Veneția în ceea ce privește legile justiției, dacă vor fi necesare acțiuni suplimentare.

Comisia Europeană mai menționează că, pe parcursul anilor 2021 și 2022, au fost înregistrate rezultate pozitive în ceea ce privește combaterea și sancționarea corupției la nivel înalt.

Parlamentul a îmbunătățit procedura de ridicare a imunității politice, iar instituțiile române responsabile cu aplicarea normelor privind integritatea și conflictele de interese, precum și cu gestionarea și recuperarea activelor provenite din săvârșirea de infracțiuni au funcționat în mod eficace”, arată Comisia.

Sunt menționate și „progrese rapide” în ceea ce privește revizuirea codurilor penale și consolidarea cadrului de integritate.

Comisia arată, astfel, că va continua să monitorizeze reformele asumate de România prin intermediul Rule of Law (mecanismul privind statul de drept) și a menționat o serie de aspecte asupra cărora se va apleca în special: „noul regim în urma desființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, funcționarea inspecției judiciare, resursele umane din sistemul judiciar; executarea hotărârilor judecătorești de către administrația publică; impactul viitoarei revizuiri a legislației penale asupra eficacității luptei împotriva corupției, precum și evoluția cadrului de integritate și aplicarea acestuia, inclusiv de către Parlament”.

CITEȘTE ȘI: Aspectele negative scoase în evidență în Raportul MCV – „Provocări operaționale” în combaterea corupției, stabilitatea legilor sau revizuirea Codurilor penale

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii