Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Comisia Europeană a aprobat modificarea PNRR. Magistrala de metrou M4, eliminată din lista proiectelor finanțate

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 21 noiembrie 2023

Comisia Europeană a aprobat cererea depusă de România pentru modificarea Planului de Redresare şi Rezilienţă, a anunțat marți premierul Marcel Ciolacu. 

Propunerile României au vizat eliminarea a patru investiții din planul iniţial şi modificarea a aproximativ 70 de măsuri. Proiectul privind extinderea magistralei de metrou M4 (secțiunea Gara de Nord – Filaret) cu linia de metrou M6 (secțiunea 1 Mai – Tokyo).

În același timp, autoritățile de la București au propus includerea unui proiect pentru acordarea de vouchere pentru stimularea instalării panourilor fotovoltaice şi a sistemelor de stocare a energiei.

Procentul de 9,4%, înlocuit, dar nu e clar cu ce

În același timp, conform anunțului făcut de premierul Marcel Ciolacu, plafonul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile va fi eliminat, însă în locul acestuia va fi introdus un nou indicator, însă nu se știe deocamdată la ce se va raporta acesta.

„Comisia Europeană confirmă oficial că am onorat promisiunea făcută românilor, de a elimina din PNRR plafonul de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile. Odată cu aprobarea modificării Planului Național de Redresare și Reziliență al României, de astăzi scăpăm definitiv de coșmarul introdus cu cinism în document de USR, care ar fi dus la înghețarea punctului de pensie până în 2070”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.

Plafonul de 9,4% a reprezentat în ultimii ani una dintre principalele justificări ale reprezentanților PSD pentru care pensiile nu au fost majorate conform promisiunilor. În realitate, așa cum Mainnews.ro a arătat în repetate rânduri, în niciun moment acesta nu a reprezentat o piedică, adevăratul motiv fiind legat de lipsa fondurilor necesare.

Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul muncii, Marius Budăi / Sursa: Inquam Photos/Octav Ganea

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

 

Comentarii