Friday, November 29, 2024
Jurnalism corect


Comisia Europeană a aprobat extinderea termenului pentru depunerea planului României de reducere a deficitului bugetar

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 16 octombrie 2024 Etichete: , ,

Comisia Europeană a acceptat să extindă până la 31 ianuarie 2025 termenul limită pentru ca România să prezinte planul de reducere a deficitului bugetar, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Comisiei pentru Reuters.

Oficialul a subliniat că, deocamdată, planul României nu a fost primit, astfel încât nu se pot face comentarii cu privire la conţinutul acestuia. „Înainte de trimiterea planului, Comisia colaborează într-un dialog tehnic cu statele membre, inclusiv cu România, pentru a asigura conformitatea planurilor cu cerinţele legale”, a menţionat purtătorul de cuvânt, conform Reuters, citată de Agerpres.

România nu a prezentat încă bugetul pentru 2025, iar analiştii şi agenţiile de rating prevăd că ar putea fi necesare unele creşteri de taxe pentru a întări stabilitatea finanţelor publice. În 2024, guvernul a majorat salariul minim şi pensiile din sistemul public, conform Reuters.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, în debutul şedinţei de guvern de miercuri, că s-a ajuns la o înţelegere cu Comisia Europeană în privinţa planului fiscal.

El a subliniat importanţa acordului, menţionând că experţii Comisiei au recunoscut necesitatea unei perioade de șapte ani pentru investiţii substanţiale în economia românească, în vederea alinierii la media UE în ceea ce priveşte dezvoltarea şi nivelul de trai. „Există o înţelegere că, dacă deficitul este mai mic decât valoarea investiţiilor, atunci suntem pe un parcurs economic sănătos”, a precizat Ciolacu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a informat că stadiul negocierilor cu Comisia Europeană privind planul fiscal al României va fi pe agenda întâlnirii Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social de miercuri.

„Astăzi, la ora 15:00, în cadrul Consiliului Tripartit se va discuta stadiul negocierilor pe tema planului fiscal, consultările cu mediul de afaceri şi sindicatele fiind deja convenite cu Comisia pentru a completa imaginea parametrilor economici ai României pentru anii următori”, a explicat Constantin.

Guvernul de la Bucureşti a revizuit ţinta de deficit bugetar pentru 2024 la 6,9% din PIB, dar Consiliul Fiscal estimează că ar putea ajunge la un deficit cash de 8%. România se află sub monitorizarea unei proceduri de deficit excesiv din 2020, fiind obligată să reducă deficitul sub pragul de 3% din PIB. În prezent, veniturile fiscale ale României sunt sub 30% din PIB, comparativ cu media de 41% în Uniunea Europeană.

Comentarii