Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Comisarul șef al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud, Ioan Borș, reținut de DNA pentru luare de mită

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 16 februarie 2024 Etichete: , , ,

Ioan Borș, comisarul șef al Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud, a fost reținut de către Direcția Națională Anticorupție (DNA) sub acuzația de luare de mită în formă continuată, urmare a investigațiilor efectuate de procurorii anticorupție la sediul instituției.

Surse autorizate au relatat că joi, 15 februarie, procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au efectuat o vizită la sediul Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud, de unde au preluat documente și l-au solicitat pe comisarul șef Ioan Borș să-i acompanieze la Cluj-Napoca pentru a fi audiat în cadrul unui dosar care investighează presupuse infracțiuni de corupție. În plus, Gabriel Petraș, fostul comisar șef, a fost convocat pentru audieri, dar în calitate de martor.

„În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada octombrie 2023 – ianuarie 2024, inculpatul Borș Ioan, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și ar fi primit de la mai multe persoane, diferite sume de bani, necuantificate până în prezent, și alte foloase necuvenite, în legătură cu exercitare atribuțiilor sale de serviciu specifice privind efectuarea unor controale de mediu, în contextul implementării unor proiecte private în agricultură.
Foloasele respective ar fi fost pretinse și primite de inculpat în sediul instituției pe care o conducea, sub pretextul că vor fi remise mai departe către subalternii săi pentru ca aceștia să nu se mai deplaseze în teren în vederea efectuării controalelor de mediu asupra obiectivelor.
Inculpatului Borș Ioan i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 16 februarie 2024, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”, se arată în comunicatul de presă transmis de DNA.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii