Friday, January 28, 2022
Jurnalism corect


Colegiul Medicilor din București, semnal de alarmă în valul 4 al pandemiei de coronavirus

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 11 septembrie 2021

Colegiul Medicilor din București arată că cel puțin 1 din 5 profesioniști din sănătate se confruntă cu depresia și anxietatea și cere măsuri urgente pentru a limita riscul epuizării și ajungerii în burnout a personalului medical aflat în prima linie a luptei împotriva COVID-19, potrivit unui comunicat de presă transmis sâmbătă, 11 septembrie.

Ne aflăm în fața unui nou val al pandemiei de COVID-19 – cel de-al 4-lea. Spitalele bucureștene sunt din nou în alertă. Medicii și întregul personal medical sunt nevoiți iarăși să facă față numărului mare de pacienți, atât pe secțiile de COVID-19, cât și în ATI COVID-19”, arată medicii din Capitală.

O meta-analiză efectuată pe aproximativ 30.000 de profesioniști din sănătate arată că cel puțin 1 din 5 prezintă simptome de depresie și anxietate, iar cel puțin 4 din 10 se confruntă cu probleme de somn și/sau insomnie, după un an de jumătate în care s-au luptat cu pandemia de coronavirus.

Sindromul de burnout include o serie de manifestări precum epuizarea emoțională, lipsa satisfacției profesionale sau o senzație de depersonalizare și poate aduce o frecvență mai mare a erorilor la locul de muncă.

Dacă nu avem grijă de medici, nu va avea cine să ne îngrijească. Pentru un act medical de calitate, este nevoie ca întreg personalul medical să fie la capacitate maximă, din toate punctele de vedere. Vedem, însă, că eforturile enorme care li se cer medicilor de peste 18 luni se prefigurează a fi necesare și în următoarea perioadă, fără să se întrevadă un moment final. În aceste condiții, este important să se ia măsuri, pe de o parte, pentru a asigura o resursă umană suficientă în unitățile medicale, iar pe de alta, pentru a asigura tot suportul necesar personalului existent deja”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.

În tot acest timp, valul 4 al pandemiei de coronavirus începe să-și facă simțită prezența și în România. Cazurile de COVID-19 raportate zilnic cresc aproape zilnic, ajungând sâmbătă la 2.648, cu 1.000 mai multe față de sâmbăta trecută, 4 septembrie.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW