Friday, June 25, 2021
Jurnalism corect


#Colectiv | Instanța Supremă decide soarta dosarului în care se cercetează cum au fost tratate victimele în spitale

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 25 iunie 2020 Etichete: , , , , ,

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) sunt așteptați să dea, joi, decizia într-un proces deschis de o parte dintre rudele victimelor din incendiul de la Colectiv. Aceștia au cerut instanței să oblige procurorii să finalizeze mai repede cercetările în dosarul tratamentului primit de răniți.

Ancheta este încă din 2016 pe masa procurorilor de la Parchetul General. Atunci, rudele victimelor au depus o plângere penală prin care au reclamat modul în care răniții au fost tratați în spitale.

Încă din 2015, din primele zile de după tragedie, s-a vorbit despre infecțiile luate din spitale de pacienți, infecții care ar fi provocat decesul unor victime.

Procesul de la Instanța Supremă a fost suspendat pe timpul stării de urgență iar magistrații au amânat pronunțarea pentru 25 iunie 2020. Practic, procurorii ar putea primi un termen până la care să finalizeze dosarul.

CITEȘTE ȘI: Adrian Albu, supraviețuitor Colectiv, candidează pentru funcția de primar al Sectorului 2

115 ani de închisoare în dosarul patronilor Colectiv

Procesul tragediei de la Colectiv, în urma căreia 64 de tineri au murit iar cel de-al 65-lea și-a pus capăt zilelor s-a încheiat, în primă instanță, anul trecut. Pe 19 decembrie, Tribunalul Capitalei a dat decizia: patronii clubului au fost condamnați la câte 11 ani și 8 luni de închisoare, în timp ce fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a primit opt ani de detenție.

Cei doi pirotehniști au primit 9 ani și 8 luni, respectiv 10 ani. La rândul lor, cei doi pompieri au fost condamnați la 9 ani și 2 luni.

Reprezentanții firmei de artificii și fostele angajate ale primăriei au primit, de asemenea, condamnări. Însumate, sentințele ajung la 115 ani de închisoare.

Cum condamnările nu sunt definitive, ultimul cuvânt îl vor avea magistrații Curții de Apel București. Instanța a programat începutul apelului abia în toamnă, însă, deși judecătorii nu vor lua vacanță în luna iulie.

CITEȘTE ȘI:Tribunalul Capitalei explică cei 115 ani de închisoare dați în dosarul #Colectiv

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW