Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Tribunalul Capitalei explică cei 115 ani de închisoare dați în dosarul #Colectiv: Atitudinea inculpaților rezidă în lăcomie / Judecător: Comportamentul unor inculpați denotă cinism

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 4 martie 2020 Etichete: , , , ,

Judecătorul de la Tribunalul Capitalei, care a decis condamnarea patronilor Colectiv, a fostului primar Piedone și a celorlalți inculpați, și-a motivat decizia, după mai bine de două luni de la verdict. Magistratul susține că atitudinea celor vizați în dosar constă în ”lăcomie” și ”iresponsabilitate”. Mai mult decât atât, el arată că tragedia este o urmare a unor infracțiuni în lanț.

”Atitudinea subiectiva a inculpatilor nu rezida in lipsa unei educatii juridice, ci in lacomie, iresponsabilitate si ignoranta a legii.Inculpatii -desi unii sunt educati in conditiile unei societati in tranzitie, dar libere, democratice, si cu o cariera de antreprenor-au adoptat o atitudine de negare, ,,invocand,, pretinsa vinovatie a altor coinculpati, a altor persoane, a unor autoritati (…), dar si calitatea legii”, se arată în documentul Tribunalului București.

Tribunal: Activitate infracțională în lanț

Instanta retine ca tragedia de la Clubul C___ , este rezultatul unei activitati infractionale in lant , in raport cu un cadru legislativ care-chiar daca nu era perfect-oferea instrumente previzibile/predictibile de evitare, p___ un cetatean cu o cultura medie”, se mai arată în motivare.

Magistratul susține chiar că unii inculpați au dat dovadă de cinism.

”In cazul unor inculpati, atitudinea ulterioara datei de 30.10.2015, de impiedicare a stabilirii adevarului, denota cinism, rea-credinta si lipsa de respect fata de lege si suferintele uriase ale victimelor”, potrivit documentului.

Din motivare mai reiese că judecătorul a fost de părere că atât autoritățile cât și reprezentanții localului au greșit.

Daca pe ambele planuri, care ar trebui sa coopereze, avem activitati infractionale, generate inclusiv de rationamente financiare, nici o norma juridica corecta nu-si poate atinge scopul.P_____ evitarea unor astfel de tragedii, este vital ca cerintele legale sa fie respectate”, se mai arată în motivarea instanței, publicată pe rolii.ro și consultată de mainnews.ro.

115 ani de închisoare în dosarul Colectiv

Procesul tragediei de la Colectiv, în urma căreia 64 de tineri au murit iar cel de-al 65-lea și-a pus capăt zilelor s-a încheiat, în primă instanță, anul trecut. Pe 19 decembrie, Tribunalul Capitalei a dat decizia: patronii clubului au fost condamnați la câte 11 ani și 8 luni de închisoare, în timp ce fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a primit opt ani de detenție.

Cei doi pirotehniști au primit 9 ani și 8 luni, respectiv 10 ani. La rândul lor, cei doi pompieri au fost condamnați la 9 ani și 2 luni.

Reprezentanții firmei de artificii și fostele angajate ale primăriei au primit, de asemenea, condamnări. Însumate, sentințele ajung la 115 ani de închisoare.

Cum condamnările nu sunt definitive, ultimul cuvânt îl vor avea magistrații Curții de Apel București.

Foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW