Tuesday, November 30, 2021
Jurnalism corect


#Colectiv. Înregistrare cu Sorina Pintea în care se plânge că a fost mustrată de Băncioiu și Arafat că a dat documentele răniților la instanță

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 27 octombrie 2019 Etichete: , , , ,

Scandalul Colectiv pare că se adâncește. Duminică a apărut o înregistrare audio în care Sorina Pintea se plânge la rudele victimelor din Colectiv că a fost mustrată de Raed Arafat și Nicolae Băncioiu, ministru al Sănătății la acea vreme, că a trimis către instanță documentele răniților care au fost transportați în străinătate.

La o întâlnire de pe 2 octombrie 2019 dintre Sorina Pintea și reprezentanții victimelor din Colectiv, care a avut loc în Ministerul Sănătății, ministrul a afirmat că Nicolae Bănicioiu și Raed Arafat i-au reproșat că a furnizat magistraților documente despre transportul în străinătate al răniților de la Colectiv, fără să-i anunțe.

Întâlnirea de la sediul ministerului Sănătății a avut loc în contextul în care reprezentanții Colectiv reclamă faptul că nici până acum n-au ajuns la procurori documentele în care sunt consemnate evenimentele din timpul zborurilor cu pacienții care au fost transferați în străinătate. Este vorba despre dosarul Colectiv de la Parchetul General, în care se anchetează felul în care au fost tratați răniții din incendiu.

Rudele victimelor spun că la transferul răniților în străinătate au fost omise multe lucruri în documentele care au trebuit întocmite.

Redăm mai jos conversația dintre ministrul Sănătății și reprezentanții Colectiv, surprinsă într-o înregistrare publicată de Libertatea:

Sorina Pintea: Poate că a fost o situație specială, categoric nefericită. Să vedem ce se întâmplă acum. Adică refuz că nu se întâmplă…

Colectiv: Sper!

Sorina Pintea: Consemnarea evenimentelor din timpul zborului. Adică aș vrea, cu respect, să nu mai raportăm la ce s-a întâmplat atunci. Eu cred că a fost o situație mai special, lumea era agitată…

Colectiv: Da, dar au trecut patru ani și documentele alea nu au ajuns, adică sunt două procese pe rol.

Sorina Pintea: Vă rog eu frumos să nu-mi mai spuneți de documente că și așa mi-a reproșat și Bănicioiu și Arafat că am dat documente la instanță fără să-i anunț.

Colectiv: E negociabil? (n.r. să fie date documentele) Că noi știam că nu, dacă le cere instanța

Sorina Pintea: Nu e vorba de negociabil, dar „să știm și noi”. Poate că era corect să-i înștiințăm, că erau de pe vremea aia…

Colectiv: Păi o să fie citați, nu-i problemă.

Contactată de jurnaliștii de la Libertatea, Sorina Pintea a negat faptul că Arafat sau Bănicioiu i-ar fi reproșat ceva legat de această situație.

„Nu am spus așa ceva. Nici Nicolae Bănicioiu, nici Raed Arafat nu au venit la mine. În general, reproșurile trec pe lângă mine. Nu am discutat așa ceva cu grupul Colectiv, dar am discutat despre problema transferurilor în străinătate ale marilor arși. Este adevărat că procurorii au solicitat documente legate de victimele de la Colectiv, însă nici nu am văzut ce s-a trimis deoarece a fost treaba Juridicului și a Secretariatul General”, a spus Pintea.

Jurnaliștii de la Libertatea au publicat, săptămâna trecută, o înregistrare video de 20 minute în care se arată modul în care pompierii de la ISU au acționat în seara de 30 octombrie 2015, când zeci de tineri au fost murit și au fost răniți în incendiul din Clubul Colectiv. Imaginile filmate de un pompier care a ajuns cu prima echipă au fost ascunse până în prezent și nu au fost predate nici măcar procurorilor.

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

 

 

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW