Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cod galben de caniculă și disconfort termic în mai multe regiuni ale țării

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 22 iulie 2024 Etichete: , ,

Meteorologii informează că valul de căldură va continua luni și marți, provocând disconfort termic în sudul Olteniei, sudul, centrul și estul Munteniei, precum și în Dobrogea continentală, unde a fost emis un Cod galben. În aceste zone, temperaturile maxime vor oscila între 33 și 36 de grade. Totodată, vor exista perioade de instabilitate atmosferică.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru val de căldură persistent și disconfort termic ridicat, valabilă luni și marți în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, partea continentală a județelor Tulcea și Constanța, precum și în municipiul București.

”În sudul Olteniei, sudul, centrul şi estul Munteniei, precum şi în Dobrogea continentală, valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi de 33…36 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale”, a transmis ANM.

Se așteaptă manifestări de instabilitate atmosferică în a doua parte a zilei de luni în Muntenia, estul Olteniei și sudul Transilvaniei, iar marți, în special în zonele de deal și de munte.

În București, de luni până marți la ora 10:00, valul de căldură va persista. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate și posibilități de averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, mai ales spre seară. Temperaturile maxime vor fi de 34-35 de grade, iar cele minime între 19-21 de grade.

De marți până miercuri la ora 10:00, valul de căldură va continua, menținând disconfortul termic ridicat și un ITU peste 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 34-35 de grade, iar cele minime între 18-21 de grade. Cerul va rămâne variabil, cu unele înnorări spre seară și la începutul nopții, însă șansele pentru ploi de scurtă durată și descărcări electrice vor fi reduse. Vântul va sufla slab și moderat.

foto: pixabay

Comentarii