Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Coaliţia va propune pragul de 9.000 de lei de la care abuzul în serviciu este infracţiune. Ciolacu: Am discutat şi cu premierul Ciucă

By Redactia , in Justitie Politic Stirile zilei , at 29 martie 2023

Coliţia de guvernare va propune pragul de 9.000 de lei de la care abuzul în serviciu va deveni infracţiune, anunţă Marcel Ciolacu. Liderul PSD susţine că a agreat amendamentul propus de Ministerul Justiţiei cu premierul Nicolae Ciucă.
„Am luat act de răspunsul Ministerului Justiției la solicitarea pe care am făcut-o și de propunerea privind instituirea unui prag de 9 mii de lei în ceea ce privește abuzul în serviciu. Coaliția de guvernare va susține propunerea venită din partea specialiștilor din Ministerul Justiției. Am discutat și cu premierul Ciucă și ne vom însuși amendamentele la această lege”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

După ce Senatul a adoptat pragul  valoric de 250 000 de lei  pentru ca abuzul în serviciu să fie infracțiune, Ministerul Justiției a venit cu precizări și a făcut  o propunere de reducere a acestei sume, aspect pe care îl va  susține la Camera Deputaților, for decizional.

Nu există nicio referință concretă în deciziile Curții Constituționale a României sau în avizele Comisiei de la Veneția cu privire la valoarea economică sau financiară a unui astfel de prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

 Pentru dezbaterile din Camera Deputaților asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracțiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal, Ministerul Justiției va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei”, a transmis Ministerul Justiției.

Critici pentru modificările din Senat

În 2017, Curtea Constituțională stabilea că Parlamentul trebuie să modifice cuprinsul legii, în sensul că este necesară mențiunea cu privire la instituirea unui prag al pagubei și circumstanțierea vătămării produse prin comiterea faptei, elemente în funcție de care să se aprecieze incidența sau nu a legii penale.

Vicepreședintele CSM, Daniel Horodniceanu, fostul șef al DNA, Crin Bologa, dar și unii politicieni s-au arătat siderați de amendamentele PNL-PSD-UDMR din Comisia Juridică a Senatului. Ei susțin că suma de 250 000 de lei este mult prea mare, întrucât sunt fapte penale care se pot încadra la abuz în serviciu chiar dacă prejudiciul financiar este mai mic. Detalii puteți citi aici.

Propunerea Ministerului Justiției va fi dezbătută în Camera Deputaților.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii