Friday, December 8, 2023
Jurnalism corect


Coaliţia de guvernare prezintă azi pachetul de măsuri „Sprijin pentru România”, de peste 17 miliarde de lei

By news.ro , in Politic Stirile zilei , at 11 aprilie 2022

Coaliţia de guvernare se reuneşte luni, 11 aprilie, la Parlament, la ora 16:00, pentru a finaliza pachetul de măsuri de sprijin pentru România, intitulat „Sprijin pentru România”, în valoare de aproximativ 17,3 miliarde de lei. La ora 18:00 este anunţată o conferinţă de presă a premierului Nicolae Ciucă, împreună cu liderii coaliţiei de guvernare, pentru prezentarea pachetului de măsuri.

Potrivit declaraţiilor oficiale ale liderilor coaliţiei, pachetul de măsuri are o valoare de aproximativ 17,3 miliarde de lei, din care peste 7 miliarde numai pentru măsurile sociale.

„În acest moment s-a mai pregătit un pachet, «Sprijin pentru România», de aproximativ 17,3 miliarde (de lei – n.r.) (…) şi am plecat în primul rând să găsim sursa de finanţare, să rămână sustenabil şi să avem un buget totuşi sustenabil anul acesta, cu toate aceste crize suprapuse. S-au găsit fonduri şi am început să discutăm cu comisarii europeni ca din exerciţiul financiar 2016-2020, unde iarăşi, cu regret trebuie să o spun, în cei doi ani de guvernare nu s-a reuşit o absorbţie măcar cât media europeană. Şi au fost de acord, şi Comisia este de acord ca să mutăm anumite sume, respectiv vreo 7 miliarde, 7,2 miliarde din cele 17,3, pentru pachetul social, să-l prindem din banii europeni”, declara zilele trecute liderul PSD, Marcel Ciolacu, la România TV.

Ciolacu mai spunea că, din restul de 10 miliarde de lei, 5 miliarde vor merge pe scheme de ajutor în economie şi 5 miliarde „este efortul pe ordonanţa de urgenţă pe care Guvernul o să o adopte săptămâna viitoare, cea cu scumpiri, cu preţurile din construcţii”.

Este vorba de un act normativ prin care toate contractele de investiţii de la nivel local, fie ele finanţate prin PNDL 1 sau PNDL 2, dar şi cele din fonduri europene, să fie actualizate cu noile preţuri la materialele de construcţii.

Premierul Nicolae Ciucă afirma, referitor la pachetul de măsuri pregătit de Guvern, că din evaluarea pe care o are Guvernul, este vorba despre un impact de aproximativ 3,4% din PIB.

Potrivit pachetului de măsuri pregătit de coaliţie, salariul minim în agricultură şi industrie alimentară ar putea creşte la 3.000 de lei brut, aşa cum este în prezent în domeniul construcţiilor iar fermierii ar urma să beneficieze de scutiri pentru anumite taxe şi impozite.

Se analizează posibilitatea amânării ratelor la bănci până la finalul anului, pe modelul din timpul pandemiei.

Un sprijin va fi acordat şi transportatorilor, care vor putea să deconteze de la stat 50 de bani pentru fiecare litru de motorină alimentat pe teritoriul naţional.

Pachetul social cuprinde acordarea de vouchere pentru persoanele cu venituri mici în cuantum de 50 de euro la fiecare două luni până la finalul anului.

De asemenea, elevii cu burse sociale vor primi 30 de euro lunar, cu excepţia lunilor când sunt în vacanţă.

Şi salariul minim ar urma să crească cu 200 de lei.

Marcel Ciolacu afirma că „e o discuţie, nu să crească salariul minim pe economie, pentru ca a existat o creştere”, însă ar putea fi posibil ca angajatorul să ofere 200 de lei în plus la salariu, fără ca aceştia să fie impozitaţi, astfel încât românii să rămână cu mai mulţi bani în buzunar.

O altă măsură se referă la cota de hrană pentru fiecare pacient care urmează să se dubleze, iar tichetele de masă pentru angajaţi vor avea valoarea de 30 de lei, potrivit propunerilor din coaliţie.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW