Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Claudiu Năsui pune sub semnul întrebării existența sistemului de termoficare din București

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 13 decembrie 2021

Cu toate că reprezintă un partid care a susținut obiectivul de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, deputatul USR Claudiu Năsui pune sub semnul întrebării, nici mai mult nici mai puțin, existența sistemului centralizat de termoficare din București, care deservește în prezent circa 1,2 milioane de persoane. 

Într-un text fatalist, publicat pe Facebook, politicianul încearcă să ofere argumente în sprijinul ideii că Bucureștiul ar trebui să se îndrepte spre alte soluții. Ce scapă din vedere Năsui este că Uniunea Europeană a aprobat în acest an o finanțare finanțare de 216 milioane euro din Fondul de coeziune pentru modernizarea sistemului de transport al energiei termice din București. Cu acești bani vor fi înlocuiți 212 km de conducte, echivalentul a 106 km de sistem de transport, pentru a remedia problema actuală a pierderii a aproximativ 28% din căldură între sursă și consumator. Ar fi practic cea mai importantă investiție în sistemul de termoficare din București, făcută după Revoluție.

Soluțiile lui Claudiu Năsui

Ce propune în schimb Năsui? Centrale pe cvartal sau centrale de apartament alimentate pe gaz, însă deputatul scapă din vedere că actuala rețea de transport a gazelor naturale din București nu poate suporta un consum provenit de la peste 1 milion de cetățeni racordați la astfel de surse, cel puțin nu mai devreme de 10 ani.

„Soluția este să nu mai fim forțați să stăm într-un monopol disfuncțional, ci să lăsăm concurența între diferite alternative să funcționeze. Să avem dreptul să alegem cu ce ne încălzim. Și să folosim imensa subvenție pe care o dăm acum pentru a ajuta românii oricare ar fi soluția pe care o aleg pentru căldură. Să lăsăm primarii de sector sau antreprenori doritori să construiască centrale cvartal. În sectorul 1 au început deja soluții prin panouri fotovoltaice și pompe de căldură. Să lăsăm oamenii să-și pună centrale individuale pe gaz sau pe electricitate. Cei care locuiesc suficient de aproape de CET-uri vor rămâne probabil în sistemul de stat, pentru că acolo ajunge apa caldă. Iar dacă o soluție de încălzire nu îi mulțumește, vor putea să o schimbe. Vor avea alternative”, a afirmat Claudiu Năsui.

Pe lângă probleme tehnice ale acestor propuneri, mai rămân aspectele legate de poluare. În 2020, România a fost condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene tocmai pentru că nu a luat măsuri pentru a combate poluarea din București. Centralele pe gaz produc emisii de dioxid de carbon (CO2), un gaz cu efect de seră responsabil pentru afecțiuni grave (bronşite acute şi cronice, crize de astm, boli cardiovasculare, cancere pulmonare şi ale căilor respiratorii şi afecţiuni ale aparatului reproducător) și care ar putea fi taxat de Uniunea Europeană.

La Bruxelles subiectul taxării centralelor de apartament este de maximă importanță, însă explozia prețurilor din ultima perioadă i-a făcut pe oficiali să întârzie directiva la care experții se așteaptă. Fostul ministru al economiei Răzvan Nicolescu estimează că „în maxim 5 ani”, de la Bruxelles va fi impus un sistem de taxare pentru centralele individuale pe gaz. 

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *