Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


CJ Bihor a încheiat contractul pentru proiectarea drumului de mare viteză Oradea-Arad

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 2 iulie 2021

Consiliul Județean Bihor, alături de partenerii de la Primăria și Consiliul Județean Arad și Primăria Oradea, a încheiat contractul în valoare de 39,8 milioane lei fără TVA cu firma Consitrans pentru proiectarea drumului de mare viteză Oradea-Arad. 

CONTRACTUL DE PROIECTARE PENTRU DRUMUL EXPRES ORADEA-ARAD A FOST SEMNAT

Am semnat azi, la Oradea, contractul de…

Publicată de Ilie Bolojan pe Joi, 1 iulie 2021

Conform prevederilor contractuale, Consitrans ar avea avea la dispoziție un termen de 20 de luni pentru finalizarea serviciilor de proiectare, din care primele 10 luni vor fi alocate pentru elaborarea și predarea studiului de fezabilitate actualizat.

Patru variante de traseu

În primul studiu de fezabilitate, predat în 2007 și care urmează să fie actualizat, au fost studiate patru variante de traseu, toate făcând legătura cu Autostrada Transilvania.

În prima variantă, cea care se apropie cel mai mult de Oradea, traseul ar avea o lungime de 132,5 km, din care 15,2 km la profil de autostradă cu trei benzi pe sens, 42,95 km la profil de autostradă cu două benzi pe sens și 74,35 km la profil de drum expres.

Varianta a doua, mai scurtă decât prima, având o lungime de 129,36 km, are inconvenientul că este cea mai depărtată de Arad. Prevede construirea a 17,86 km la profil de autostradă cu trei benzi pe sens, 38 km la profil de autostradă cu două benzi pe sens și 73,5 km la profil de drum expres.

Varianta 3, în lungime de 130,65 km, este cea mai apropiată de Arad, are cel mai scurt tronson de drum expres – 70,99 km, însă are inconveniente legate de străbaterea unor zone protejate și traversarea de două ori a Canalului Militar. Tronsonul de autostradă cu trei benzi pe sens ar avea o lungime de 15,2 km iar cel de două benzi pe sens – 44,46 km.

Ultima variantă este cea mai avantajoasă din punctul de vedere al lungimii traseului 127,8 km, însă nu este o una distinctă, fiind o îmbinare între prima și a doua. Prevede construirea a 15,2 km de autostradă cu trei benzi pe sens, 38 km de autostradă cu două benzi pe sens și 74,6 km de drum expres.

Sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *