Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Ciucă și Ciolacu au reprezentat România la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 27 septembrie 2022

Japonia își ia adio marți, 27 septembrie, de la fostul premier Shinzo Abe, asasinat în urmă cu două luni. Prim-ministrul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au reprezentat România la Ceremonia Funerară de Stat.

Șeful statului român a transmis că se simte onorat atât să reprezinte România cât și să aducă un omagiu fostului premier nipon.

„Marele om de stat va continua să reprezinte un simbol al celor care apără democrația, fiind apreciat la nivel internațional pentru viziunea sa remarcabilă atât în materie de politică externă, cât și pentru perseverența cu care a promovat cooperarea între națiuni.

Fostul premier nipon Shinzo Abe va fi păstrat în amintirea noastră și ca un prieten adevărat al României: a crezut în potențialul semnificativ de dezvoltare a relației speciale româno-nipone, susținând ridicarea cooperării bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic”, se arată într-o postare pe pagina oficială de Facebook a premierului.

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au avut mai multe întrevederi cu ocazia deplasării în Japonia. Între acestea, oficialii români s-au întâlnit cu Liga Parlamentară de prietenie Japonia-România. Detalii aici.

Funeralii controversate

Opoziţia faţă de organizarea de funeralii de stat în onoarea lui Abe, primul astfel de eveniment din 1967, persistă, alimentată de costurile de 11,5 milioane de dolari care ar urma să fie suportate de stat, într-o perioadă grea din punct de vedere economic pentru cetăţenii de rând, relatează Reuters.

„Nu cred că aceste funeralii ar trebui să aibă loc”, a spus Hidemi Noto, un asistent de regie în vârstă de 38 de ani care a trecut, luni, pe la Nippon Budokan Hall pentru a vedea pregătirile.

„O ceremonie funerară are un înţeles cu totul diferit pentru oamenii obişnuiţi. Nu cred că ar trebui să folosim banii din taxe pentru asta”, a adăugat acesta.

Un oficial din administraţia lui Joe Biden, care a însoţit-o pe Harris în Japonia, a declarat jurnaliştilor că nu poate comenta opiniile japonezilor despre funeralii.

„Tot ce putem spune este că el a fost un partener al Statelor Unite…. Şi vicepreşedintele îi va onora moştenirea”, a spus oficialul american.

CITEȘTE ȘI: Ciolacu: Una din stațiile metroului către Otopeni să poarte numele lui Shinzo Abe

Sursa foto: Facebook /  Nicolae Ionel Ciucă

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW