Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ciucă: La rectificare, Guvernul a direcționat suplimentar peste două miliarde comunităților locale

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 29 august 2022

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a participat luni, 29 august, la o nouă întâlnire cu reprezentanții Asociației Orașelor din România și ai Asociației Comunelor din România. Șeful Guvernului menționează că discuțiile sunt „un bun catalizator pentru inițiativele și proiectele noastre în beneficiul cetățeanului”.

„Consultările cu autoritățile publice locale atât în acest format de dialog, cât și în timpul deplasărilor în teritoriu, sunt un bun catalizator pentru inițiativele și proiectele noastre în beneficiul cetățeanului. Ne oferă o mai bună cunoaștere a realităților din teren și astfel adaptăm din mers alocările financiare, politicile și reformele guvernamentale. Am reușit împreună, Guvern și autorități locale, să deschidem linii de finanțare din fonduri naționale și europene care, în perspectiva următorilor ani vor transforma comunitățile locale din România și vor îmbunătăți calitatea vieții oamenilor”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă, citat într-un comunicat al Executivului.

Guvernul mai precizează că la ultima rectificare bugetară a direcționat suplimentar peste două miliarde de lei comunităților locale.

Banii vor fi folosiți pentru continuarea programelor de care beneficiază copiii din învățământul preșcolar și elevii – finanțarea burselor, Programele pentru școli și masă caldă în școli – și pentru asigurarea funcționării spitalelor publice, furnizarea de energie în sistem centralizat.

Sursa citată amintește că programul Anghel Saligny – cel mai amplu din perspectiva fondurilor bugetare alocate – a intrt în linie dreaptă după ce primele contracte de execuție au fost semnate.

„Vă îndemn să țineți îndeaproape legătura cu Ministerul Dezvoltării pentru a îndeplini criteriile de eligibilitate. Faptul că mii de proiecte sunt depuse pentru a obține finanțare prin acest program este un semnal pozitiv privind implicarea autorităților locale”, a menționat premierul.

O altă temă importantă de discuție a fost implementarea reformelor prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență și atragerea finanțărilor din acest mecanism financiar.

Discuțiile s-au axat și asupra măsurilor de protejare a cetățenilor și economiei de efectele creșterii prețurilor la energie. Premierul a asigurat că pentru iarna anului 2022-2023 măsurile de plafonare și compensare vor fi aplicate potrivit deciziilor guvernamentale, în prezent fiind în analiză situația energetică în perspectiva identificării unor noi soluții.

În cadrul discuțiilor au fost abordate, de asemenea, teme legate de accelerarea descentralizării, implementarea Codului Fiscal, reglementarea modului de calcul al impozitului pe clădiri, nivelul indemnizațiilor și cel de salarizare la nivelul autorităților publice locale.

Foto: Guvernul României

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Here you can find 67796 more Info on that Topic: mainnews.ro/ciuca-la-rectificare-guvernul-a-directionat-suplimentar-peste-doua-miliarde-comunitatilor-locale/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *