Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


Ciucă, după negocierile de la Bruxelles: Am convenit că e posibilă înlocuirea limitei de 9,4% din PIB

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 27 octombrie 2022 Etichete: , , , , , , ,

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat joi, 27 octombrie, la Bruxelles, că în urma întâlnirilor din ziua precedentă cu oficialii europeni s-a convenit că este posibilă înlocuirea limitei de 9,4% prevăzută în PNRR pentru bugetul de pensii cu un indicator de disciplină financiară. 

„Am discutat şi aspectul ajustării a o serie de jaloane şi ţinte, astfel încât ele să fie realizabile până în anul 2026. Este de foarte mare interes capitolul pensii

Am discutat specific acest aspect, am prezentat că există acea limită de 9,4% în PNRR pentru bugetul de pensii şi am convenit că este posibilă înlocuirea acestui indicator cu altul, care să ţină cont de studiul Băncii Mondiale şi de un indicator de disciplină financiară”, a declarat prim-ministrul, citat de News.ro.

Context

Conform PNRR, documentul asumat de Guvern în fața Comisiei Europene, prin care România va primi sub formă de granturi și credite aproximativ 30 miliarde euro până în 2026, cheltuielile cu pensiile vor fi plafonate la 9,4% din PIB, aici intrând inclusiv pensiile speciale.

Guvernanții au insistat în repetate rânduri că o majorare substanțială a pensiilor este blocată de acest plafon de 9,4% din PIB.

Main News a relatat anterior că, în realitate, în PIB există suficient spațiu pentru majorarea pensiilor.

Pentru anul 2022, Guvernul estimează un PIB de 1.317 miliarde lei, în vreme ce cheltuielile cu pensiile pe bază de contributivitate se vor ridica la 99,7 miliarde lei, adică 7,5% din PIB. La această sumă se adaugă aproximativ 10 miliarde lei pentru pensiile speciale, ceea ce reprezintă 0,9% din PIB, deci un total de 109,7 miliarde lei. Ținând cont de PIB pentru anul 2022 estimat în buget la 1.317 miliarde lei, plafonul de 9,4% destinat pensiilor este de 123,8 miliarde lei.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW