Ciucă, despre supraimpozitarea salariilor : Nu poate fi extinsă în mediul privat
Premierul României și președintele PNL, Nicolae Ciucă, a făcut noi declarații pe tema reducerii cheltuielilor publice, joi, 27 aprilie. Oficialul României susține că supraimpozitarea salariilor în mediul privat „este exclusă”, iar discuția din coaliția de guvernare trebuie să se bazeze pe cifre reale, pe o analiză realizată de Ministerul Finanțelor.
„Nu putem să o extindem spre mediul privat. E o măsură pe care am discutat-o în Coaliție, am cerut la nivelul Ministerului Finanțelor o analiză a tuturor propunerilor și, pe baza unor indicatori clari, să putem lua o decizie”, a subliniat Ciucă, la o dezbatere legată de lansarea Programului de Tranziție Justă și a ghidurilor pentru accesarea de fonduri, din județul Gorj.
Ministerul Finanţelor a identificat aproximativ 81.000 de români din mediul privat dar și de la stat care obţin lunar peste 25.000 de lei din salarii şi venituri asimilate, inclusiv din sporuri şi indemnizaţii pentru consilii de administraţie, potrivit informaţiilor obţinute de Profit.ro. Cu toate acestea, premierul Ciucă a afirmat mai mult că „economia” la bugetul de stat nu înseamnă tăieri de salarii sau fonduri de la investiții.
Până unde se „întinde” sfera economiei. Public vs privat
Mai mult decât atât, o supraimpozitare a salariilor din mediul privat ar depăși sfera „reducerii cheltuielilor publice” , având în vedere că planul Guvernului este să reducă cheltuielile bugetare. Prin urmare, ipoteza potrivit căreia supraimpozitarea salariilor din mediul privat s-ar putea aplica la acest moment nu este sustenabilă, cel puțin din punct de vedere juridic, susțin juriștii consultați de Main News.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, declara că, în Coaliție sunt în discuţie două variante referitoare la veniturile mari de la stat: interzicerea cumulului pensie – salariu de la stat şi impozitarea suplimentară a venitului care depăşeşte salariul brut al preşedintelui ţării. Totodată, șeful statului, Klaus Iohannis, menționa recent, în timpul turneului prezidențial din America Latină, că „se așteaptă de la coaliție să vină cu măsuri luate pe analize, nu la nivel de discuții”.
„Aşa, măsuri scoase cu penseta dintr-un pachet posibil pot fi discutate. Toate trebuie să fie discutate, dar eu mă aştept de la coaliţie să vină cu o soluţie integratoare. Dacă vrem să umblăm la salarii şi impozitare, OK, dar hai să o facem pe tot sistemul, să-l reaşezăm şi să căutăm ceea ce se numeşte sustenabilitate şi echitate socială”, a declarat șeful președintele Iohannis.
Sursă foto: Guvernul României
Comentarii