Thursday, October 6, 2022
Jurnalism corect


Premierul Cîțu a cerut mai multe anchete pentru a afla cum a ajuns City Insurance în pragul falimentului

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 22 septembrie 2021 Etichete: , ,

Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri, 22 septembrie, că în ședința de guvern de astăzi a fost adoptată o ordonanță de urgență care să ajute persoanele asigurate la City Insurance, companie aflată în pragul falimentului. În plus, el a cerut mai multe anchete privind situația companiei de asigurări.

„Am adoptat o ordonanță de urgență pentru modificarea legii în ceea ce privește Fondul de Garantare a Asiguraților, ca urmare a insolvenței companiei de asigurări City Insurance. Vrem să ne asigurăm că toți cei care au fost păgubiți să nu sufere de pe urma acestui faliment”, a declarat prim-ministrul miercuri, 22 septembrie.

Totodată, Florin Cîțu a precizat că a cerut mai multe anchete, pentru a afla cum a ajuns compania de asigurări City Insurance în pragul falimentului, spunând că vrea să vadă de ce auditorii nu au făcut nimic.

„Tot în ședința de guvern am cerut mai multe anchete, pentru că această companie a fost auditată atâția ani de zile. Mi se pare greu de crezut că auditorii nu au văzut nimic până acum. Este totuși o companie care avea o cotă importantă de piață”.

În plus, premierul cere Autorității de Supraveghere Financiară să publice rapoartele de activitate din ultimii ani de zile.

„Aș vrea să ne uităm în urmă să vedem ce a făcut reglementatorul, ASF, în ultimii ani de zile. Aș vrea să văd aceste rapoarte. Ar fi bine ca ASF să le prezinte public, pentru ultimii ani de zile.

Am discutat cu dl ministru al Finanțelor, să vedem și ANAF ce controale a avut în ultimii ani și ce rezultate. Toate acestea le-am cerut astăzi, în ședința de guvern. Informațiile le vom avea în perioada următoare”, a mai declarat premierul Florin Cîțu.

Context

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat vineri, 17 septembrie, că respinge planul de finanțare pe termen scurt și planul de redresare pentru City Insurance.

Totodată, a decis retragerea autorizației de funcționare a companiei, a constatat starea de insolvență și a anunțat deschiderea procedurii falimentului împotriva societatății.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) din România aduce la cunoștință că, dat fiind faptul că nu a fost făcută dovada documentată a modului în care Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. va deține permanent fonduri proprii eligibile pentru a acoperi cerința de capital de solvabilitate (SCR) și cerința de capital minim (MCR), precum și lipsa fondurilor proprii de bază eligibile să acopere pragul absolut al MCR, valoarea SCR calculată și valoarea MCR calculată, (…), dată fiind și inexistența vărsământului la capitalul social, în urma analizării modului de îndeplinire a măsurilor dispuse prin Decizia A.S.F. nr. 714/2021, respectiv Decizia A.S.F. nr. 724/2021, a rezultat că Planul de finanțare pe termen scurt și Planul de redresare sunt în mod evident neadecvate și nu asigură restabilirea situației financiare a societății și, pe de o parte, solvabilitatea societății este în continuă deteriorare iar, pe de altă parte, societatea se află în incapacitate vădită de plată.

În consecință, pentru protejarea asiguraților, Consiliul A.S.F. a decis:

retragerea autorizației de funcționare a Societății Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., în conformitate cu prevederile art. 110 din Legea nr. 237/2015, constatarea stării de insolvență a Societății Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., astfel cum este definită de art. 5 alin. (1) pct. 31 lit. a) și lit. b) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare și promovarea de către A.S.F. a cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva societății, conform dispozițiilor art. 249 din legea referită”, este anunțul ASF făcut vineri.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW