Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cîţu, despre posibilitatea de a pierde bani din PNRR: România este victima propriului succes

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 31 ianuarie 2022

Florin Cîţu, președintele PNL, a declarat, despre faptul că vom pierde 2 miliarde de euro din PNRR, că „România este victima propriului succes”. 

„România este victima propriului succes, pentru că am crescut mult mai rapid decât era estimat în PNRR şi sumele sunt ajustate. Sumele erau prezentate la un PIB”, a explicat Cîţu luni, 31 ianuarie.

Președintele Senatului a subliniat că „în toate statele se fac aceste ajustări”, nu doar în România, acesta fiind „un scenariu care a fost luat în calcul”. Florin Cîțu a mai adăugat că „nu este ceva grav sau ceva dificil”.

Ministrul Dan Vîlceanu a declarat după ședința de guvern de joi, 27 ianuarie, că există un mecanism de ajustare a granturilor în PNRR, în urma căruia nivelul de granturi acordate României ar putea fi redus, în contextul în care economia României a crescut peste așteptări în 2021.

„(…) mi-am adus aminte de un anumit lucru care s-ar putea să vi se pară o știre. În PNRR există acest mecanism de ajustare, şi e bine ca opinia publică să ştie, v-am spus, suntem extrem de transparenți şi încercăm să informăm la timp, există în acest PNRR acest mecanism de ajustare a granturilor, mă rog, luând în calcul variaţia reală a PIB din 2020 şi variaţia agregată 2020-2021. În momentul în care înlocuiești datele pe care Comisia, din prognoză, pe care Comisia le-a considerat atunci când am calculat nivelul de granturi şi nivelul de împrumuturi cu datele reale, cu ce s-a întâmplat de fapt şi cu creșterea de 7% pe care România a avut-o, este posibil ca nivelul de granturi să se reducă. Din estimările noastre undeva aproape de două miliarde de euro. Şi e bine să ştiţi lucrul ăsta, să ştie şi oamenii, pentru că nu ştiu câtă lume a citit ce scrie în PNRR şi după aceea pot exista şi redacții care vor trata acest aspect ca fiind un dezastru pentru România, şi uite ce s-a întâmplat, nimeni n-a ştiut şi uite cum România pierde din cauza cuiva nu ştiu câți bani. Nu, astea sunt chestiuni normale, sunt trecute în PNRR şi, practic, granturile sunt calculate în funcţie de, aşa cum vă spuneam, PIB-ul real din 2020 şi variaţia PIB-ului real agregat din 2020-2021”, a declarat ministrul Vîlceanu atunci.

Tot luni, 31 ianuarie, PSD a cerut ministrului Vîlceanu să explice cum va pierde România 2 miliarde de euro din PNRR.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: mainnews.ro/citu-despre-posibilitatea-de-a-pierde-bani-din-pnrr-romania-victima-propriului-succes/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *