Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Cîțu dă detalii din ancheta de la MS: Achiziție tergiversată pentru medicamente COVID, spitale lăsate fără răspuns

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 8 octombrie 2021

Premierul demis Florin Cîțu a anunțat vineri, 8 octombrie, ce nereguli au fost descoperite în ancheta pe care a cerut-o la Ministerul Sănătăţii (MS), pentru a afla cum s-a pregătit instituția pentru al patrulea val al pandemiei de COVID-19. Cîțu a dat detalii despre o licitație tergiversată, dar și despre niște solicitări de la spitale către MS care au rămas fără răspuns.

În special, premierul demis a vorbit despre medicamentul Tocilizumabum și concentratoare de oxigen, cele două lucruri pentru care România a activat Mecanismul de protecţie civilă al UE.

„Pentru că suntem în ancheta pentru valul 4, cum a fost pregătit, ne uităm la medicamente. Informațiile pe care le am acum, se pare că a fost o licitație care a început în aprilie pentru Tocilizumabum. Deci, din aprilie și până acum o săptămână, licitația a fost tergiversată, iar acum nu avem acest medicament.

Aș vrea să știu cine din Ministerul Sănătății a tergiversat această achiziție pentru acest medicament atâtea luni de zile. Este foarte important ca acest informații să fie publice, să știm exact cine este repsonsabil de acest lucru.

Pentru DSU, trebuie să vedem exact stocul de medicamente, nu mai vreau situații ca aceasta, să stăm din aprilie până în septembrie cu licitații și acum să căutăm peste tot acest medicament”, a declarat Florin Cîțu vineri, care participă la o videoconferință cu reprezentanții CNCCI de la Ciolpani (șeful DSU, Raed Arafat, reprezentanții Ministerului Sănătății, directorul Centrului Național de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, dr Adriana Pistol).

Totodată, el a menționat și concentratoarele de oxigen. Mai multe unități medicale ar fi cerut ventilatoare de la MS, dar nimeni nu a răspuns la aceste solicitări.

„A doua temă – procesul de achiziție a concentratoarelor de oxigen, pentru care s-au alocat deja fonduri în această săptămână. Tot din ancheta pentru pregătirea valului 4 mai am o informație care iarăși trebuie prezentată public și responsabilii trebuie să plătească pentru acest lucru.

Au fost solicitări de la spitale pentru a li se repartiza sau dona ventilatoare încă din luna august. Ministerul Sănătății avea un stoc de 40 de bucăți primite prin donație, la sfârșitul lui 2020, din partea Germaniei. Totuși, MS nu a luat act de aceste solicitări de la Institului de Boli Infecțioase care tratează pacienți pozitivi COVID-19 de 18 luni de zile.

Au fost solicitări, aveam ventilatoare și cineva din Ministerul Sănătății nu a răspuns. Aș vrea să știu exact ce s-a întâmplat și cine nu a răspuns și cine nu a răspuns ar trebui să răspundă. Chiar cu funcția”, a mai completat prim-ministrul demis.

Florin Cîțu a mai explicat și ordinul care prevede suspendarea operațiilor și internărilor care nu sunt urgente. El a spus că trebuie „mai multă comunicare”, pentru că „noi nu vorbim neapărat să sistăm internările toate, ci doar pentru pacienții în cazul cărora poate fi asigurat tratamentul în ambulatoriu sau la domiciliu.

În plus, liderul PNL a evocat și timpul mare de așteptare în cazul cetățenilor care solicită o ambulanță, pentru a fi testați pentru COVID-19.

„Avem o situație care trebuie remediată. S-a ajuns în luna septembrie ca în unele județe răspunsul la ambulanță să fie de 5-8 ore, iar pentru testare să fie întârzieri și de 5 zile. Este inadmisibil, vă rog să remediați situația. Asta arată că nu a fost pregătit valul 4”, a conchis el.

Context

În România, sunt suspendate internările, intervenţiile chirurgicale, tratamentele şi investigaţiile medicale care nu reprezintă urgenţe şi care pot fi reprogramate, după cum a anunțat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, luni, 4 octombrie. Tot atunci, el a anunțat că marți va fi activat Mecanismul de protecţie civilă al UE.

Ulterior, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat marți, 5 octombrie, Hotărârea nr. 78 prin care România activează Mecanismul de protecţie civilă al UE. Astfel, CNSU a decis:

– solicitarea de asistență internațională constând în achiziționarea a 12.700 flacoane de 400mg de Tocilizumabum;
– solicitarea de asistență internațională constând în concentratoare de oxigen.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *