Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cioloș, despre postul de comisar european, pierdut de Plumb: Avem nevoie de o candidată integră și credibilă

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 1 octombrie 2019 Etichete: , , , , ,

Dacian Cioloș a scris, pe pagina sa de Facebook, că este nevoie de o candidată integră și credibilă la nivel european, pentru ca România să-și poată mențină portofoliul de la Transporturi din viitoarea Comisie Europeană. Declarațiile liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European vin în contextul în care, luni, premierul Dăncilă l-a acuzat că a influențat Comisia JURI în ceea ce privește respingerea candidaturii Rovanei Plumb.

„Dacă vrem să menținem portofoliul Transporturi în viitoarea Comisie Europeană, trebuie să avem o candidată integră și credibilă la nivel european.

Trebuie să o spunem foarte clar: ne aflăm într-un moment dificil în ceea ce privește desemnarea comisarului nostru european. După telenovela cu banii împrumutați și cu apartamentele Rovanei Plumb, riscăm să distrugem totul.

Vreau să mai explic o dată, poate înțelege și Viorica Dăncilă: România a primit un portofoliu foarte important în Comisia Europeană, cel al Transporturilor. L-a primit România, nu Guvernul PSD, nu doamna Dăncilă pe persoană fizică. Repartizarea acestui portofoliu n-a fost o întâmplare și nici un cadou pentru un guvern care s-a situat mereu pe poziții antieuropene. Un rol important l-a avut votul românilor de la alegerile europarlamentare din 26 mai, când au trimis la Bruxelles mulți oameni competenți, oameni care cred în valorile Uniunii Europene”, a scris Cioloș, pe pagina sa.

Cioloș a amintit în declarația sa și de acuzațiile Vioricăi Dăncilă potrivit cărora el a f[cut lobby negativ împotriva României.

„Și, dacă tot a spus Viorica Dăncilă că am relații și influență ca lider al unui grup politic important din Parlamentul European, atrag atenția în modul cel mai serios că noi, românii, putem păstra portofoliul Transporturilor din Comisia Europeană numai dacă vom face o nominalizare rezonabilă. Dacă vom propune un om competent, dedicat valorilor europene și integru. Condiții pe care i le-am spus încă de la început Vioricăi Dăncilă și de care nu a ținut cont.

În cazul în care Dăncilă și PSD vor continua să se joace de-a nominalizarea, în cazul în care vor crede și pe viitor că postul de comisar european poate fi tranzacționat ca la tarabă în interiorul PSD, România riscă să piardă portofoliul Transporturi”, a mai scris președintele PLUS.

Viorica Dăncilă l-a acuzat pe Cioloș că, în calitate de lider al Grupului Europarlamentar Renew Europe,  a influențat decizia Comisiei JURI de respingere a candidaturii Rovanei Plumb.

„Să nu uităm nici de lobby-ul negativ exercitat de liderul Grupului Europarlamentar Renew Europe, Dacian Cioloș, împotriva României. Să nu uităm că președintele Comisiei JURI este membru al grupului condus de domnul Cioloș! Să-l întrebăm și pe domnul Dacian Cioloș ce demersuri a întreprins în acest sens și care este mai exact influența dumnealui în ceea ce privește decizia de astăzi”, a declarat Dăncilă, luni.

Surse politice au declarat pentru mainnews.ro că Viorica Dăncilă a avut, marți, o discuție cu președintele Klaus Iohannis despre propunerea României pentru funcția de comisar european.

Viorica Dăncilă îi are în vedere pe Mihai Fifor dar și pe Victor Negrescu. Discuțiile cu Klaus Iohannis au vizat numele pe care premierul le va propune la Bruxelles, dar și procedura de numire, având în vedere că termenul este extrem de strâns.

Surse politice spun că Vioricăi Dăncilă i s-a cerut de la Bruxelles ca viitorul comisar să nu aibă probleme de integritate și să fie audiat înainte în Parlamentul din România și apoi să se ajungă în Parlamentul European.

sursa foto: Facebook

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *