Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ciolacu vrea să interzică făina de insecte din produsele tradiționale: Am depus proiect de lege

By Dragomir Georgiana , in Politic Stirile zilei , at 13 aprilie 2023 Etichete: , , , , , , ,

Marcel Ciolacu, șeful Camerei Deputaților și președintele PSD, a anunţat că a depus, astăzi, 13 aprilie, un proiect de lege prin care se interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale. El susține că aceasta ar trebui expusă separat la raft, astfel încât românii să știe exact ce consumă.

Liderul social-democrat consideră că în felul acesta sunt sprijiniți producătorii agricoli autohtoni.

Protejăm produsele tradiţionale româneşti! Am depus astăzi proiectul de lege prin care se interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale. Aşa cum au făcut şi alte ţări europene, la fel trebuie să facem şi noi! În plus, toate produsele alimentare care vin din import şi conţin ingrediente obţinute din insecte trebuie să fie expuse separat pe rafturile magazinelor”, s-a exprimat Ciolacu prin intermediul Facebook. Inițiativa legislativă trebuie dezbătută, apoi, supusă aprobării Parlamentului.

Cum a apărut făina de insecte

Comisia Europeană a aprobat viermii de făină ca produs alimentar în Uniunea Europeană.  Aceștia  sunt considerați „alimente noi”,  denumire care  se referă la orice aliment care nu a fost consumat pe scară largă de către cetățenii UE înainte de 15 mai 1997, când a intrat în vigoare primul regulament privind alimentele noi. Și greierii au devenit „surse ” pentru făină. Aceasta a fost autorizată, de asemenea, de oficialii europeni, pentru producere, respectiv comercializare. În ambele cazuri, se invocă „conținutul crescut de proteine”. Făină de insecte a apărut pe rafturile magazinelor încă de la începutul anului 2023. Aceasta este mult  mai scumpă decât făină de grâu. Spre exemplu, un kilogram de făină de greieri se poate cumpără cu aproape 900 de lei, iar un kilogram de făină din grâu costă între 5 lei și 7 lei.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii