Ciolacu susține că eliminarea unor facilități fiscale va fi graduală: Nu stricăm nimic din ce funcționează
Guvernul României se pregătește să elimine facilitățile fiscale pentru angajații din IT, construcții și agricultură, însă, premierul Ciolacu susține că aceasta va fi „graduală”, nu „brutală”, astfel încât activitatea din domeniile enumerate mai sus să nu fie afectate.
Prezent la „Forumul Studenților de Pretutindeni”, șeful Executivului a vorbit despre măsurile de austeritate nefinalizate încă. Un draft(n.r. fișier în lucru) al Ministerului de Finanțe, ajuns „pe surse” în presă, a stârnit reacții controversate din partea sindicaliștilor din administrație, a antreprenorilor. Analiștii economici au menționat că „va fi măcel”, dacă planul Guvernului de a reduce deficitul bugetar prin creșterea impozitelor și a TVa-ului la anumite produse va fi pus în practică.
Când vor intra în vigoare măsurile fiscale pentru reducerea cheltuielilor bugetare
Oficialii Guvernului susțin, însă, că nu există niciun motiv de „panică publică”, având în vedere că discuțiile pe tema reducerii cheltuielilor bugetare sunt în curs. La începutul lunii septembrie, unele măsuri fiscale, menite să aducă mai mulți bani la buget, ar trebui să intre în vigoare prin Ordonanță de Urgență(OUG). Facilitățile fiscale acordate unor categorii de angajați au fost printre cele mai dezbătute. Ciolacu dă asigurări că acestea nu vor fi tăiate „brusc” și nu „se va strica nimic din ceea ce funcționează”.
„Discuția și scoaterea excepțiilor nu este una brutală, care să se strice activitatea. Nu stricăm nimic din ce funcționează”, a declarat premierul Ciolacu, miercuri, 16 august.
Guvernul României trebuie să renegocieze cu Comisia Europeană criteriile pentru alocarea fondurilor prin Planul Național de Redresare și Rezilineță(PNRR), până la sfârșitul lunii august ac. Pentru a primi fondurile europene, deficitul bugetar trebuie să scadă de la 6,2% la 4, 4%.
Sursă foto: Guvernul României
Comentarii