Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ciolacu, despre repatrierea românilor din Israel: Nu transformăm statul în Crucea Roșie/Cine poate beneficia de decontarea biletelor

By Dragomir Georgiana , in Politic Stirile zilei , at 11 octombrie 2023 Etichete: , , , ,

Premierul Ciolacu susține că decontarea biletelor de avion, operate de TAROM, pentru repatrierea românilor din Israel se va face doar pentru „persoanele vulnerabile”, însă, nu consideră că „statul ar trebui să se transforme în Crucea Roșie”, astfel încât toți românilor din Israel, stat aflat în război, să le fie achitat biletul pentru revenirea în țară.

„Nu există zboruri umanitare. Nu putem transforma România și companiile românești în Crucea Roșie. În funcție de cei care s-au deplasat și au fost repatriați, în funcție de veniturile lor, statul român, la anumite persoane vulnerabile, în ceea ce privește veniturile, va înapoia banii”, a declarat șeful Executivului, miercuri, 11 octombrie.

În ceea ce privește prețul aplicat de compania TAROM, 350 de euro/persoană, premierul Ciolacu consideră că „este unul corect”, fiind singura companie care a riscat să opereze curse pentru repatrierea românilor.

„Am văzut un preț fix la Tarom de 350 de euro. Le mulțumesc celor de la Tarom pentru decizie, pentru că ei, de fapt, prin acest preț, și-au acoperit doar costurile propriu-zise. Mai mult, ați văzut că foarte multe companii n-au riscat. Tarom a făcut-o. Au fost 10 aeronave de la Tarom, 8 aeronave private care au făcut acest transport, peste 1.709 români care au fost repatriați”, a detaliat Ciolacu.

Românii care încă mai sunt în Israel și vor  repatriere trebuie să se adreseze Ambasadei României de la Tel Aviv. Datele lor de contact vor fi înregistrate și, în momentul în care există zboruri la care statul român a făcut rezervări, vor fi anunțați, a precizat Ministerul Afacerilor Externe. Adresa de mail la care românii din Israel pot cere consultanță consulară pentru întoarcerea în țară este: telaviv@mae.ro.

Adrian Negrescu, analist economic, susține că repatrierea românilor din zona de război ar fi trebuit să fie gratuită, nu contra cost, iar prețul aplicat de TAROM în situația aceasta, de război, este „uriaș”.

Prețul biletelor de avion pentru cursa România -Israel, afișate de companiile aeriene,  variază între 17 euro și 153 de euro/persoană. Pe site-ul companiei TAROM prețul maxim afișat pentru cursa România-Tel Aviv este 156 de euro(n.r. postat înainte de războiul din Israel). Potrivit Europa Liberă, statul vecin, Bulgaria, a ales să-i repatrieze pe cetățenii aflați în zonele de conflict din Israel cu  avioanele guvernamentale AIRBUS care sunt la dispoziția demnitarilor.

Citește și:  Expert în securitate: Conflictul Israel-Gaza – Un asalt de gherilă, nu un război propriu-zis / Hamas știe foarte bine să se ascundă în spatele civililor

Sursă foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

 

Comentarii