Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ciolacu, despre cheltuielile bugetare: Cu un salariu de 8000 de lei la stat, nu poți cere vouchere de vacanță

By Dragomir Georgiana , in Politic Stirile zilei , at 20 septembrie 2023 Etichete: , , ,

Premierul Ciolacu a precizat, înainte de ședința de Guvern, de miercuri, 20 septembrie, că măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare vizează un „sistem de salarizare echitabil”. În ceea ce privește acordarea voucherelor de vacanță și indemnizația de hrană, șeful Executivului a subliniat că nu sunt justificate în cazul bugetarilor care au un salariu de 8000 de lei net. 

„Tăiem posturi vacante, comasăm şi descentralizăm instituţii ca să reducem birocraţia şi limităm cheltuielile statului, inclusiv prin plafonarea sporurilor. Cu salariu la stat de 8.000 de lei nu poţi cere vouchere de vacanţă plus indemnizaţie de hrană. Cei cu salarii mici vor primi în continuare vouchere, chiar le creştem valoarea, dar e total incorect să le dăm şi superbugetarilor. În plus, nu mai poţi să fii şef la o companie de stat cu zeci de consilieri, secretare şi bonusuri uriaşe şi tu să fii pe pierdere”, s-a exprimat Ciolacu, înaintea ședinței de Guvern.

Ciolacu a mai precizat că în ultimele zile a avut consultări pe tema ordonanţei privind măsurile fiscal bugetare cu grupurile parlamentare, structurile asociative ale administraţiei locale, organizaţiile neguvernamentale, patronatele şi sindicatele, iar Guvernul urmează să își asume răspunderea în Parlament pe pachetul de măsuri fiscal-bugetare.

Voucherele de vacanță vor fi majorate la valoarea de 1.600 lei, dar se va plăti contribuție de asigurări de sănătate de 10% și se vor acorda doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 lei, se arată în proiectul de lege pus în transparență de  Ministerul Finanțelor.

Guvernul estimează că măsurile vor aduce un impact financiar pozitiv de aproape 20 de miliarde lei în anul 2024, în timp ce cheltuielile bugetare se reduc cu circa 3,37 miliarde lei.

Sursă foto: Guvernul României 

Comentarii