Ciolacu: Aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen nu reprezintă o cerinţă a celor două state, ci este pur şi simplu un drept
Aderarea României la Schengen a fost abordată la a reuniunea trilaterală de la Varna, a precizat premierul Ciolacu. Grecia este gata să susțină România și Bulgaria pentru intrarea în spațiul de circulație liberă(n.r. Schengen), după ce Austria și Olanda s-au opus aderării celor două state anul trecut.
Șeful Executivului spune că România întrumește toate condițiile pentru a fi primită în Schengen, fiind un drept al statului nostru, nu o „cerință” cu conatații politice.
„Îmi menţin părerea că este total incorect să punem interesele şi politica internă înaintea intereselor unei Europe întregi, într-un moment în care solidaritatea contează cel mai mult. Sunt ferm convins că împreună vom găsi calea corectă ca România şi Bulgaria să nu mai fie ţinute la colţ, total nedrept. Nu este o cerinţă a României şi a Bulgariei, este pur şi simplu un drept”, s-a exprimat premierul Ciolacu.
În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul Schengen de liberă circulație, care include și statele terțe Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein. Parlamentul European a sprijinit în mod repetat aderarea Bulgariei și a României, cel mai recent în rezoluția din 5 octombrie 2022 și în dezbaterea din 14 decembrie 2022.
Principalul motiv pentru care Austria s-a opus aderării României la Schengen este migrația ilegală. În replică, premierul Ciolacu a precizat că se va da adresa Curții Europene de Justiție din cauza refuzului Austriei. Mai multe detalii, puteți citi aici.
Sursă foto: Facebook/Marcel Ciolacu
Comentarii