Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Cine sunt noii judecători de la ÎCCJ – Controversele din jurul unora dintre magistrații promovați la instanța supremă

By Andreea Traicu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 25 aprilie 2021 Etichete: , ,

Nouă judecători au fost promovați la Înalta Curte de Casație și Justiție, în urma concursului demarat de CSM. Astfel, Livia Denisa Băldean și Bela Nasz Csaba vor activa la Secțiile civile, Adina Ponea, Doina Vișan, Alina Ghica, Maria Andrieș și Beatrice Mariș la Secția Contencios Administrativ și Fiscal, iar Laura Mihaela Soane și Mircea Mugurel Șelea la Secția Penală.

Numele unora dintre magistrații care au promovat la cea mai înaltă instanță din România au apărut și anterior în spațiul public, existând mai multe controverse în jurul lor.

Alina Ghica, unul dintre judecătorii care au suspendat completurile de 5 ale ÎCCJ la cererea lui Liviu Dragnea

Judecătoarea Alina Ghica este vicepreședinte al Curții de Apel București, fost membru și președinte al CSM. În spațiul public au apărut informații referitoare la apropierea acesteia de Lia Savonea, membru și fost președinte al CSM, care, susțin surse din magistratură, ar fi unul dintre cei mai influenți oameni din sistemul judiciar.

Alina Ghica a făcut parte din completul care a suspendat completurile de 5 judecători de la ÎCCJ, în 2018, ca urmare a unei solicitări a lui Liviu Dragnea. Fostul lider contesta modalitatea de tragere la sorți a judecătorilor care făceau parte din completurile de 5. Miza era dosarul în care, în cele din urmă, a fost condamnat la închisoare cu executare. O altă decizie controversată a judecătorului Alina Ghica s-a referit la anularea unei părți a prejudiciului din dosarul Tel Drum, în care este anchetat fostul lider al PSD.

Adina Ponea și Maria Andrieș au condamnat protestele magistraților împotriva legilor justiției ale PSD

Adina Ponea este un alt judecător care va activa la Secția Contencios Administrativ și Fiscal a ÎCCJ. Ponea este sora fostului șef al IPJ Mehedinți, cercetat și, în final, achitat în dosarul de corupție al fostului șef al CJ Mehedinți, Adrian Duicu. Și-a început cariera ca avocat, profesie pe care a practicat-o timp de 2 ani. Din 1999 este judecător, fiind, în prezent, președintele Curții de Apel Craiova, funcție din care pleacă la ÎCCJ.

Anterior, a fost șefa Secției Contencios de la această instanță, secție care i-a dat câștig de cauză fostului baron Adrian Duicu în procesul de incompatibilitate cu ANI. Fratele ei a fost acuzat de procurori că ar fi fost avansat în schimbul intervenției pentru câștigarea respectivului proces.

Se numără printre magistrații care au condamnat protestele magistraților împotriva legilor justiției promovate de PSD.

Maria Andrieș, viitor judecător al ÎCCJ, este, de asemenea, printre cei care s-au delimitat de protestele magistraților împotriva legilor promovate de PSD. Este fost președinte al Curții de Apel Suceava și inspector judiciar din iulie 2019.

Maria Andrieș este inspectorul care a considerat că o postare pe Facebook a judecătoarei Adriana Stoicescu, în care îi critică pe cei care o atacau pe Dana Gîrbovan, aspirantă la postul de ministru al Justiției în guvernarea PSD, este un pamflet.

Ca urmare, în momentul apariției unor asemenea „semnale”, sistemul judiciar ar trebui, mai degrabă, să se concentreze pe instrumentele de autoreglare de care dispune, decât pe anatemizarea celor care îndrăznesc să le pună în discuție”, spunea Andrieș, potrivit luju.ro.

suceavalive.ro

Soțul Laurei Soane, viitor judecător al Secției Penale a ÎCCJ, condamnat definitiv

Judecătoarea Laura Șoane este absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității Oradea, fiind magistrat în cadrul Curții de Apel Oradea. Soțul ei a fost condamnat, în 2012, chiar de ÎCCJ, la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de migranți, faptă ce ar fi fost comisă în 2003, potrivit G4media.

La acel moment a fost dat în urmărire generală, însă s-a predat ulterior.

ebihoreanul.ro

Beatrice Mariș este judecător la Curtea de Apel Constanța, anterior activând la Tribunalul Constanța.

În 2008 a condamnat un ziarist pentru prejudicierea morală a fostului edil al Constanței, Radu Mazăre. Potrivit informațiilor din spațiul public, ulterior, primăria i-a retrocedat un teren.

Denisa Băldean este judecător la Curtea de Apel Cluj, președintele Secției Civile, absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș Bolyai.

legalmagazin.ro

Bela Nasz Csaba este lector universitar în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, formator la Institutul Național al Magistraturii și președinte al Judecătoriei Sânnicolau Mare. A absolvit Universitatea de Drept din Timișoara, Facultatea de Drept penal, fiind doctor în Drept comercial.

Doina Vișan a promovat la ÎCCJ de la Curtea de Apel București și va activa la Secția Contencios.

Surse din sistem susțin că este magistratul care a respins contestația formulată de DNA la raportul Inspecției Judiciare prin care s-a stabilit că în jur de 3000 de magistrați au fost vizați de dosarele DNA în perioada 2014-201. Magistratul ar fi considerat că DNA a formulat tardiv contestația.

Mircea Mugurel Şelea activează la Curtea de Apel Craiova din 2006 și urmează să fie judecător al Secției Penale a ÎCCJ.

Promovările la ÎCCJ au provocat discuții în contradictoriu în Secția pentru Judecători

Unul dintre magistrații CSM a cerut amânarea validării examenului până când se va stabili modalitatea de întocmire a rapoartelor de integritate de către Inspecția Judiciară privindu-i pe cei care candidează. În replică, președintele instanței supreme a susținut că o astfel de discuție „vulnerabilizează rezultatul” şi a cerut declanşarea unui nou concurs de promovare la ÎCCJ, având în vedere deficitul de personal. În cele din urmă, Secția a decis să valideze rezultatul concursului.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW