Sunday, December 3, 2023
Jurnalism corect


UPDATE Tensiuni în CSM pe tema concursurilor de promovare la ÎCCJ. Un judecător cere amânarea validării examenului. Președintele instanței: O astfel de discuție vulnerabilizează rezultatul/ Examenul va fi validat

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 23 aprilie 2021 Etichete: , , ,

Noi tensiuni în CSM pe tema validării rezultatelor consursului de promovare în funcția de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție. Unul dintre magistrații CSM a cerut amânarea validării examenului până când se va stabili modalitatea de întocmire a rapoartelor de integritate de către Inspecția Judiciară privindu-i pe cei care candidează. În replică, președintele instanței supreme a susținut că o astfel de discuție „vulnerabilizează rezultatul” şi a cerut declanşarea unui nou concurs de promovare la ÎCCJ, având în vedere deficitul de personal.

UPDATE Secția pentru Judecători a decis validarea rezultatelor examenului.

Andreea Chiş: Vreau să vorbim de cum se întocmesc rapoartele de integritate de către Inspecția Judiciară

„Voi solicita să amânăm validarea acestui examen, pentru că vreau să vorbim de cum se întocmesc rapoartele de integritate de către Inspecția Judiciară și despre nevoia de transparență în ceea ce privește aceste rapoarte cu privire la candidații admiși în urma acestor proceduri”, a spus judecătorul Andreea Chiş.

Stelian Ion: Cred că nu este niciun beneficiu ca o procedură să aibă un semn de întrebare

Solicitarea magistratului a fost susţinută şi de ministrul Justiţiei.

„Cred că, la fel ca oricare instanță din țară, în principal la ÎCCJ nevoia de personal este acută și sunt convins că așteaptă să le vină noi colegi, dar cred că nu este niciun beneficiu ca o procedură să se finalizeze sau să aibă un semn de întrebare, vrem ca toată lumea să fie convinsă că în măsura în care această procedură, deși nu cred că poate oferi niște garanții de calitate excelente, să încercăm să facem în așa fel încât să ajungă oamenii cei mai buni la Înalta Curte”, a completat Stelian Ion.

Corina Corbu: Toate aceste lucruri ar trebui clarificate înainte de declanșarea concursului

Preşedintele ÎCCJ s-a opus solicitării, considerând că un astfel de subiect ar fi trebuit pus în discuţie anterior declanşării concursului.

„Eu mă opun acestei cereri, toate aceste lucruri ar trebui clarificate înainte de declanșarea concursului, vă solicit să luați în calcul să declanșați un nou concurs de promovare la Înalta Curte, pentru că situația a devenit mai dificilă, între timp s-au pensionat sau sunt în curs de pensionare alți 15 judecători. Nu pot să fiu de acord cu amânarea validării, pentru că situația este atât de complicată astăzi la ÎCCJ, încât nu ne putem permite o astfel de soluție. Vă rog să luați în calcul declanșarea unui alt concurs. La Secția Penală, din 5 posturi s-au ocupat 2, între timp s-au mai vacantat 6, am 9 posturi vacante la Secția Penală.

Nu mi se pare corect, am avut aceste rapoarte din decembrie. Nu mi se pare corect să cerem aceste lucruri când avem rezultatele. Cu astfel de discuție, să fim serioși, vulnerabilizează rezultatul”, a replicat preşedintele instanţei supreme.

CSM a scos la concurs 14 posturi de judecător la ÎCCJ, două la Secţiile Civile, cinci la Secţia Penală şi şapte la Secţia Contencios Administrativ.

Unul dintre judecătorii care va promova la Secţia Contencios a ÎCCJ este Alina Ghica, vicepreşedinte al Curţii de Apel Bucureşti, fost membru al CSM. Alina Ghica a făcut parte din completul care a suspendat completurile de 5 judecători ale ÎCCJ, ca urmare a unei contestaţii formulate în 2018 de Liviu Dragnea cu privire la modul în care au fost trase la sorţi completurile de judecată ale ÎCCJ.

La Secţia Penală au promovat judecătorii Soane Laura Mihaela şi Şelea Mircea Mugurel.

 

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW