Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cine poate solicita venitul minim de incluziune în anul 2024

By Florea Eva , in Fara categorie , at 19 decembrie 2023 Etichete:

În data de 19 decembrie, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță că începând cu anul viitor, toți cei care primesc venit minim garantat (VMG) și alocații pentru sprijinirea familiei (ASF), precum și alte persoane sau familii cu venituri reduse sau fără venituri, vor fi beneficiari ai venitului minim de incluziune (VMI). Acest beneficiu cuprinde două componente: sprijinul pentru incluziune și sprijinul pentru familia cu copii și va înlocui formele actuale de sprijin, respectiv VMG și ASF.

Beneficiarii ajutorului social și/sau alocației pentru susținerea familiei sunt îndemnați să depună cererile până la data de 31 decembrie 2023, pentru a asigura continuitatea primirii acestor drepturi sociale.

Cererea și documentele aferente pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic la Serviciul Public de Asistență Socială din cadrul primăriei comunei, orașului, municipiului sau a sectorului Municipiului București, în a cărui rază teritorială beneficiarii au domiciliul sau reședința, similar modului în care s-au acordat beneficiile în trecut.

Potrivit Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, pentru accesarea VMI, solicitanții depun o singură cerere pentru ambele componente, urmând ca în funcție de veniturile și structura familiei să se stabilească dreptul fie la ambele componente, fie la o singură componentă a venitului minim de incluziune.

Venitul Minim de Incluziune (VMI) constituie un program de sprijin social conceput pentru a asista persoanele și familiile aflate în situații vulnerabile, facilitându-le depășirea cu mai mare ușurință a obstacolelor financiare cu care se confruntă.

VMI poate fi solicitat atât de persoanele singure, cât și de familiile care îndeplinesc condițiile de acordare.

VMI se acordă persoanelor singure/familiilor care obțin un venit net calculat în conformitate cu legea* mai mic sau egal cu nivelurile maxime stabilite prin lege, pentru fiecare dintre cele două componente:

  • Pentru ajutorul de incluziune, nivelul maxim al venitului net* trebuie să fie de 275 lei/ persoană, respectiv 400 lei în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani.
  • Pentru ajutorul pentru familia cu copii, nivelul maxim al venitului* trebuie să fie de 700 lei/membru de familie.

 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii