Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


România, pe ultimul loc în clasamentul UE privind digitalizarea 

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 28 iulie 2022

Comisia Europeană a publicat joi, 28 iulie, raportul anual al economiei şi societăţii digitale (DESI) 2022, care urmăreşte progresele înregistrate în domeniul digital în statele membre ale UE, România situându-se pe locul 27 din 27 de state membre, potrivit unui comunicat transmis de executivul comunitar.

Finlanda, Danemarca, Țările de Jos și Suedia au cele mai avansate economii digitale din UE, urmate de Irlanda, Malta și Spania. România, Bulgaria și Grecia au cele mai mici scoruri DESI. În același timp, datele arată faptul că Italia, Polonia și Grecia au înregistrat cele mai mari progrese în ultimii cinci ani.

România, decuplată de restul statelor UE

Potrivit autorilor studiului, România a înregistrat o creșterea anuală relativă inferioară celei a țărilor similare, ceea ce indică faptul că nu este convergentă cu restul statelor membre UE.

„Țara a rămas în urmă în ceea ce privește o serie de indicatori ai dimensiunii capitalului uman, cu un nivel foarte scăzut de competențe digitale de bază în comparație cu media UE, dar își menține locurile fruntașe în ceea ce privește proporția femeilor specialiste în domeniul TIC din forța de muncă (locul 2) și în ceea ce privește numărul absolvenților în domeniul TIC (locul 4). O schimbare semnificativă a ritmului de pregătire a României în ceea ce privește competențele digitale este esențială pentru ca UE să atingă obiectivul deceniului digital privind competențele digitale de bază și specialiștii în domeniul TIC”, subliniază autorii studiului referitor la România.

Peste media UE la viteza de internet

Pe de altă parte, arată sursa citată, România are rezultate relativ bune în ceea ce privește conectivitatea, aceasta reprezentând dimensiunea pentru care obține cel mai bun punctaj.

„Proporția utilizării serviciilor de acoperire de bandă largă fixă de cel puțin 100 Mbps (57 %) și prin rețelele fixe de foarte mare capacitate (87 %) depășește media UE. Acest lucru este, de asemenea, important având în vedere obiectivul deceniului digital de acoperire în proporție de 100 % a tuturor gospodăriilor prin rețelele de gigabiți până în 2030”, arată raportul DESI.

Probleme cu integrarea tehnologiilor digitale

Cu toate acestea, potrivit documentului Comisiei Europene, România înregistrează performanțe slabe în ceea ce privește integrarea tehnologiilor digitale și a serviciilor publice digitale în comparație cu cele ale celorlalte state membre ale UE.

„Ponderea IMM-urilor care au cel puțin un nivel de bază de intensitate digitală (22 %) și procentajul întreprinderilor care fac schimb electronic de informații (17 %) sunt cele mai scăzute din UE. Nivelul scăzut de digitalizare și progresele relativ lente împiedică economia României să profite pe deplin de oportunitățile oferite de tehnologiile digitale. Această situație este agravată și mai mult de nivelul foarte scăzut al serviciilor publice digitale, atât pentru cetățeni, cât și pentru întreprinderi”, mai arată autorii studiului.

Sursa foto: Inquam Photos / Melinda Nagy

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *