Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cine este Prigojin, poreclit „bucătarul lui Putin”, cel care vrea să distrugă armata rusă

By Dragomir Georgiana , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 24 iunie 2023 Etichete: , , , , , ,

Evgheni Prigojin este liderul grupării Wagner, formată din mercenari militanți care au lucrat cu armata rusă în timpul invaziei în Ucraina și nu numai. Organizația a apărut în 2014, pe vremea izbucnirii conflictului dintre Rusia și Ucraina, cele două state disputând regiunea Crimeea. 

Astfel, Prigojin(62 de ani), cunoscut drept „bucătarul lui Putin”, a pus bazele unui grup  mercenari care să apere interesele Moscovei. Organizația condusă de  Wagner a ajutat armata rusă în luptele din Ucraina, Siria și alte țări africane, notează AFP.

Anul 2023, când Rusia se află în război cu Ucraina(n.r. cea de-a 486-a zi de război în Ucraina), este marcat de marșul trupelor de mercenari Wagner către Moscova, după ce liderul grupării, Evgheni Prigojin, a acuzat armata rusă că a ucis „un număr foarte mare” de membri ai miliţiei sale și a înțeles să „răspundă” acestor atacuri. El a susținut că a ocupat toate instalațiile militare din Rostov pe Don și că se va deplasa spre capitala Rusiei dacă Serghei Șoigu și Valeri Gerasimov nu vor veni acolo la discuții, potrivit presei internaționale.

Prigojin a făcut închisoare pentru tâlhărie

Însă, înainte de a ajuta armata rusă, Prigojin a avut un trecut „agitat”. Evgheni Prigojin a fost în închisoare mai bine de un deceniu, pentru tâlhărie și viol,  iar după liberare s-a apucat să vândă hotdogi. „Am făcut 1.000 de dolari pe lună, ceea ce în ruble era un munte; mama mea cu greu a putut să numere totul”, spunea el pentru ziarul Sankt Petersburg Gorod 812 în 2011, potivit AFP și Reuters. Prigojin a livrat mâncare pentru armata rusă și cunoaște bine comportamentul lui Putin, relatează publicațiile rusești.

Șeful grupării Wagner s-a decis să îi „declare război lui Putin”, menționând că „războiul declanșat Ucrainei este bazat pe multe minciuni”. El a transmis prin Telegram că a doborât mai multe elicoptere ale armatei ruse și nu se va preda. Mai mult, soldații săi vor să „distrugă” armata lui Putin. La rândul său, Putin a menționat că această „trădare” va fi zdrobită. Focurile de armă au fost deschise deja împotriva mercenarilor conduși de Prigojin, notează Reuters.

„Au efectuat lovituri, lovituri cu rachete, asupra taberelor noastre din spate. Un număr foarte mare dintre luptătorii noştri au fost ucişi”,a transmis Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor Wagner, într-un mesaj audio difuzat de serviciul său de presă, notează Agerpres.

CITEȘTE ȘI  LIVE TEXT Lupte între armata rusă și mercenarii Wagner. Putin nu a părăsit Moscova și primește întăriri militare din Cecenia

Sursă foto: news.ro 

 

Comentarii