Cine este Nicolae Cristescu, patronul pieței „16 februarie”, unde Marcel Ciolacu și Gabriela Firea au desfășurat o acțiune electorală
Premierul Marcel Ciolacu și candidata PSD pentru funcția de primar al Capitalei, Gabriela Firea, au efectuat luni o acțiune electorală în piața „16 februarie” din Sectorul 1 al Capitalei, patronată de controversatul om de afaceri Nicolae Cristescu, fost patron al clubului de fotbal Rapid. El este pus sub acuzare de DIICOT într-un dosar de crimă organizată alături de temutul interlop, Petre Geamănu.
Membru al unei loje masonice încă din anii ’90, după cum îi place să se laude, Nicolae Cristescu a devenit cunoscut opiniei publice după ce, alături de un alt afacerist, Adrian Zanfir, a achiziționat de la George Copos, în anul 2013, clubul de fotbal Rapid București.
Din cauza faptului că se afla în insolvență, Rapid a fost retrogradat în acel an în liga a doua, unde a continuat să se confrunte cu grave probleme financiare sub comanda lui Cristescu. Mai mulți jucători au reclamat neplata salariilor, cu toate că echipa a reușit să promoveze în prima ligă în acel sezon. Apoi, Cristescu i-a cedat clubul lui Valerii Moraru, cel care în cele din urmă l-a și falimentat.
După acest episod, Cristescu a intrat revenit în anonimat. El a continuat însă să își desfășoare afacerile, Hanul Vlăsia, situat în localitatea Tărtășești (județul Dâmbovița) și piața „16 februarie” din Sectorul 1, cea pe care Marcel Ciolacu și Gabriela Firea au vizitat-o luni.
Premiat de Viorica Dăncilă
Cu toate că n-are absolut nicio legătură cu cercetarea, în condițiile în care înainte de Revoluție, conform declarațiilor sale, ar fi ocupat funcția de director al Pieței Floreasca, fostul patron al Rapidului ajuns să fie premiat, în 2019, de premierul Viorica Dăncilă, după ce a participat la Salonul de invenții de la Geneva.
„Ați făcut cinste României prin succesul obținut la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva. Comunitatea pe care care o reprezentați are un rol determinant în modernizarea, dezvoltarea și progresul societății. Sunteți deschizători de drumuri și munca dvs contribuie la creșterea economică și schimbă în bine viața oamenilor”, le-a transmis Viorica Dăncilă medaliaților români de la Geneva, potrivit B1TV.ro.
Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărit penal într-un dosar pentru proxenetism
Afacerile și pseudoștiința nu sunt însă singurele îndeletniciri ale lui Cristescu. În anul 2021, el a fost ridicat de acasă de DIICOT pentru a fi pus sub acuzare într-un dosar penal. Potrivit Gândul, fostul patron al clubului Rapid este acuzat de procurorii DIICOT de constituire a unui grup infracțional și de șantaj în formă continuată după ce ar fi încercat, alături de Petre Geamănu, să oblige un om de afaceri la plata unei datorii fictive în valoare de 600.000 de euro. De frică, victima a fugit din țară și s-a ascuns în Franța.
Conform anchetatorilor, citați de Gândul, prima plângere legată de numele lui Cristescu a fost depusă la data de 8 septembrie 2020, când polițiștii bucureșteni ai Serviciul Grupuri Infracționale Violente, au fost sesizați de un dezvoltator imobiliar, care le-a povestit că, în urmă cu o zi, ar fi fost amenințat cu bătaia, atât el cât și familia lui, de către Petre Geamănu, care încerca, astfel, să-l convingă să-i plătească o datorie fictivă, în valoare de 600.000 de euro.
Potrivit sursei citate, după ce s-au documentat în legătură cu Nicolae Cristescu, anchetatorii l-au caracterizat pe acesta drept „o persoană abilă, care în afara legăturilor sale cu persoane din clasele de elită ale societății, a aderat la grupul infracțional organizat cercetat în prezenta cauză pentru a se bucura de privilegiile oferite de apartenența la o grupare violentă de renume și pentru a obține importante sume de bani prin metode ilicite”.
Nicolae Cristescu este nașul liderului galeriei clubului Rapid, Liviu Ungureanu, poreclit „Bocciu”, arestat preventiv în urmă cu două luni în dosarul materialelor pirotehnice.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii