Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cine este Bogdan Bratu, candidatul AUR pentru Primăria Giurgiu. A fost cercetat de DNA, după ce și-a falsificat diploma de licență

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 7 aprilie 2024

Bogdan Bratu, fostul director al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, cercetat penal de Direcția Națională Anticorupție, după ce și-a falsificat diploma de licență, candidează din partea AUR pentru funcția de primar al municipiului Giurgiu. 

„Primiți-i pe toți, indiferent ce dubii aveți despre ei, ce escroci sunt”, afirma președintele AUR, George Simion, într-o discuție cu reprezentanții organizațiilor locale ale partidului, potrivit unei înregistrări difuzate de G4Media. Chiar dacă nu ar trebui să ne surprindă (pe listele AUR și-au făcut loc în Parlament foști condamnați penal și chiar un fost torționar), mesajul pare definitoriu pentru strategia partidului declarat „anti-sistem” la următoarele alegeri.

A fost prins că și-a falsificat diploma, dar se vrea primar

Pe lista AUR pentru europarlamentare urmează să își facă loc actorul Mugur Mihăiescu, fost turnător la Securitate, în timp mai multe persoane cu probleme penale vor candida din partea partidului condus de George Simion la alegerile locale. Un astfel de caz este și în municipiul Giurgiu, unde candidatul AUR pentru funcția de primar este Bogdan Bratu, zis Beche, fostul director al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova din cadrul CNAIR.

Acesta a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că, în perioada 2014-2021, ar fi indus și menținut în eroare compania de drumuri, după ce a depus la dosarul de angajare a unei diplome de licență emisă de Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, document de studii obținut fraudulos.

În decembrie 2022, Bogdan Bratu a scăpat de pedeapsa penală, după ce a intervenit prescripția faptelor. Cu toate acestea, instanța a decis să-l oblige să restituie toate veniturile pe care acesta le-a încasat fraudulos, adică aproape 1 milion de lei.

Bogdan Bratu a fost, în perioada 2016-2020, consilier județean din partea PSD, în cadrul Consiliului Județean Giurgiu.

În club cu patronul firmei Gecor

În octombrie 2020, Newsweek a publicat înregistrări video în care Bogdan Bratu, pe atunci direct al DRDP Craiova, petrecea alături de George Cușă, patronul firmei Gecor. Acesta din urmă este  nașul de cununie al lui Gabi Bădălău, fiul lui Niculae Bădălău, fostul lider al PSD Giurgiu.

Potrivit sursei citate, una din firmele controlate de Cușă, Gecor Prod Construct 94 (fostă Gecor SRL până în 2016) figurează în Sistemul Electronic de Achiziții Publice cu peste 90 de contracte cu statul pentru asfaltări și deszăpeziri. Valoarea cumulată a contractelor câștigate depășește 128 milioane euro. Majoritatea contractelor au fost câștigate la Direcția Regională de Drumuri și Poduri București, inclusiv între anii 2013 și 2016, când această instituție a fost condusă de deputatul PSD Marian Mina, finul lui Niculae Bădălău. Mina candidează acum din partea PSD pentru șefia Consiliului Județean.

Autoturisme de lux netrecute în declarația de avere

Cu toate că era un „biet” bugetar, Bogdan Bratu circula în timp ce conducea regionala Craiova a CNAIR cu autoturisme de lux. Potrivit unor imagini publicate de Newsweek, Bratu s-a afișat cu două autoturisme Mercedes ultimul răcnet, niciunul dintre ele nefiind trecut în declarația de avere. Când a fost întrebat despre proveniența acestora, el a susținut că unul i-ar aparține fostei soții, iar celălalt unui dealer auto din București.

Comentarii